Makarnanın Zararları Makarna, doğru pişirilip, doğru bir biçimde tüketildiğinde faydalı bir besin maddesidir. Ancak yanlış pişirme teknikleri ve tüketim alışkanlıkları ile zararlı bir gıdaya dönüşebilir. Bu durumda makarnayı zararlı yapan faktörler nelerdir? Bu konuyu inceleyelim: Makarnanın Zararlı Gıdaya Dönüşmesi: Türkiye'de, makarnanın çok fazla kilo aldırdığına dair yanlış bir yargı bulunmaktadır. Bu nedenle, makarna tüketiminde dünya genelinde birçok ülkenin gerisinde kalınmaktadır. Makarnanın kilo aldırdığına dair bu yanılgı, makarnayı bol yağlı, salçalı ya da bol yağlı peynirli tariflerle tüketen insanların kilo alması ve bu durumun halk arasında benimsenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Makarna, bol yağlı, salçalı ya da bol yağlı peynirli veya çeşitli et ürünleri ile pişirildiğinde kilo aldırıcı bir gıda haline gelir. Esasen zararlı olan makarnanın kendisi değil, pişirme sırasında kullanılan sos ve yağlardır. Burada şunu da belirtmekte yarar vardır: Sadece makarna değil, hangi besin maddesi aşırı tüketilirse vücuda zarar verebilir. Bu zararın başında da gereksiz kilo alımı gelir. Diğer yemeklerde olduğu gibi, makarnayı her gün tüketmek sağlıklı bir beslenme değildir. Ayrıca, yemek tabağına konulacak makarna miktarına dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır. Aksi takdirde makarnanın zararları ortaya çıkacaktır. Makarnanın Zararlarından Korunma: Makarna az yağla ve sade bir şekilde pişirilip, porsiyonlar iyi ayarlanırsa herhangi bir zararı olmaz, aksine faydaları olur. Diyetisyenlerin çoğunun önerdiği makarna, hem B vitamini hem de protein bakımından zengin bir yemektir. Makarnanın yanında ekmek yenilmemesi de cabasıdır. Makarnanın içerisinde fosfor, potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bulunur ve bu mineraller oldukça faydalıdır. Makarna sade olarak ya da yoğurt ile tüketildiğinde, yanında domatesten yapılan zeytinyağlı salata ile birlikte oldukça faydalı bir yemek olacaktır. Aşırı yağ tüketimi veya çeşitli soslardan kaçınıp, makarnayla birlikte kola gibi meşrubatlar içilmezse makarnanın zararlarından korunup, olumlu faydalarından yararlanabiliriz. Aksi durumda makarnanın zararlı etkileri kaçınılmaz olur. Yukarıda anlatıldığı üzere, makarna tek başına zararlı değildir; pişirme ve yanında alınan diğer gıdalarla zararlı hale gelir. Bu nedenle, pişirme ve tüketim alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. |