Çubuk MakarnaÇubuk makarna, neredeyse herkesin bildiği, geçmişten günümüze kadar sık sık hazırlanan en meşhur makarna tariflerinden biridir. Lezzetli olması nedeniyle akşam yemeklerinde veya misafir günlerinde ev hanımları tarafından tercih edilebildiği gibi; pratikliği açısından öğrenci ve bekar evlerinde de sık sık tercih edilen çubuk makarna, her mutfak seviyesindeki ve her kesimdeki insana hitap eden, rahatça hazırlanabilecek bir tariftir. Yazının devamında, bu efsane tarifi ilk defa deneyecekler için gerekli olan malzemeler ve çubuk makarna tarifinin adım adım hazırlanışı yazılmıştır: Çubuk Makarna Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
NOT:Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis sayısı için ayarlanmıştır. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını buna orantılı olarak ayarlamaları gereklidir. Ayrıca, sos hazırlama aşamalarındaki her şey tamamen isteğe bağlıdır. İsteyen sadece çubuk makarna pişirebileceği gibi, isteyen yukarıda verilenlerden de farklı malzemeler kullanarak çubuk makarna sosu hazırlayabilir.Çubuk Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Çubuk makarna tarifine başlamadan önce, ilk olarak bazı malzemelerin birtakım hazırlık işlemlerinden geçirilmesi gereklidir. Ayrıca, tarif iki ana kısım halinde hazırlanacağı için malzemelerin de bu aşamalara göre gruplandırılması, çubuk makarnanın daha hızlı hazırlanmasını sağlayacaktır. İlk olarak haşlama işlemine uygun bir tencere ile kavurma işlemine uygun bir tava seçilir. Bunlar ilerleyen tarif aşamalarında kullanılacaktır. Malzemelerden 2-3 adet domatesin kabukları soyularak kesilir ve çubuk makarnaya sos olarak eklenmeye uygun küçüklükte parçalara ayrılır. Aynı şekilde, 2-3 diş sarımsak da iyice ezilip ufalanarak tarif için kullanılmadan önce toz haline getirilir. Maydanoz ve dereotunun da bir bıçak yardımıyla kabaca ufak parçalara kesilmesi gereklidir. Domates ve sarımsak ilerideki aşamalarda görüleceği üzere sos kavurma işlemi için beraber kullanılacaktır. Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra çubuk makarna tarifine başlanabilir. Çubuk makarna tarifi, makarnanın hazırlandığı ve sosun hazırlandığı kısım olmak üzere iki ana kısımdan oluşur. İlk olarak sade çubuk makarna hazırlanacaktır. Bunun için yarım paket çubuk makarna elle birkaç kere kırılarak, haşlama işlemi için hazırlanan tencereye boca edilir ve makarnanın hizasında kadar tencereye su doldurulur. Son olarak bu karışıma yeterli miktarda tuz ile 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekildikten sonra tencere ocağa konur ve çubuk makarnanın haşlama işlemine başlanır. Çubuk makarna bu şekilde yumuşayarak tarif için uygun kıvama gelirken, tencerenin başında durulmasında ve çubuk makarnaların ara sıra karıştırılmasında fayda vardır. Bu hususlara dikkat edilerek haşlama işlemine devam edilirse, tahminen 15-20 dakikalık bir süre yeterli olacaktır. Çubuk makarnalar yeterince yumuşadıktan sonra tencereden alınır, bir makarna süzgecine konarak soğuk sudan geçirilir ve süzülmeleri sağlanarak dinlenmeye bırakılır. Çubuk makarnalar bu şekilde hazırlandıktan sonra sosun hazırlandığı aşamaya geçilebilir. Bunun için kavurma işlemi yapılmak üzere seçilen tava alınarak içine yeterli miktarda tereyağı konur ve ocakta eriyerek tavanın tüm yüzeyine yayılması sağlanır. Daha sonra rendelenmiş olan domatesler ile ufalanmış olan sarımsaklar ve salça bu tavaya dökülerek kavurma işlemine başlanır. Kavurma işlemi sırasında da tıpkı çubuk makarnanın hazırlanışında olduğu gibi ara ara karıştırmakta fayda vardır. Sarımsakların kokusunu dışarı vermesi ve domateslerin suyunu çekerek kuruması, sosun yeterince kavrulduğunun göstergesidir. Bu noktadan sonra tava, ocaktan alınır. Çubuk makarna sosu da hazırlandıktan sonra artık tarif için birkaç basit işlem kalmıştır. Soğuk sudan geçirilerek dinlendirilen çubuk makarnalar tekrar tencereye alınır ve kalan zeytinyağıyla beraber bir süre ısıtılırlar. Bu ısıtma işlemi için çok uzun süre beklenmesine gerek yoktur. Çubuk makarnaların sosu özümseyecek ve özleşecek kadar ısınması yeterlidir. Çubuk makarna ısıtıldıktan sonra tabaklara alınır. Tabaktayken üzerlerinde tavadaki sos gezdirilir ve son olarak maydanoz ile dereotu serpilir. Çubuk makarna tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır. Afiyet olsun. |
Çubuk makarna tarifini denemek istiyorum ama sarımsak miktarı bana fazla geldi. Sarımsak miktarını azaltarak yaparsam lezzetinde büyük bir fark olur mu? Ayrıca, sosun hazırlanma aşamasında salçayı tamamen çıkartıp yerine başka bir şey ekleyebilir miyim?
Cevap yazMerhaba Berat Bey,
Sarımsak miktarını azaltarak yaparsanız, lezzetinde büyük bir fark olmaz. Sarımsak tadını sevmiyorsanız ya da daha hafif bir tat isterseniz, miktarını azaltmak gayet mantıklı bir seçim olur. Salçayı tamamen çıkarmak isterseniz, yerine domates rendesi veya domates püresi kullanabilirsiniz. Bu, sosun daha hafif ve taze bir tada sahip olmasını sağlar. Ayrıca, biraz fesleğen veya kekik ekleyerek de sosunuza farklı bir aroma katabilirsiniz. Umarım tarifiniz istediğiniz gibi olur! Afiyet olsun.