Makarna Böreği Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Makarna Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Böreği

Makarna, hemen hemen herkesin sevdiği bir yiyecektir. Pratik bir yemek olma özelliği ile özellikle öğrencilerin favorisidir. Ancak makarna sadece klasik tariflerle sınırlı kalmak zorunda değil. Makarna böreği, gerçek börek tadını aratmayacak lezzette bir tarif olarak karşımıza çıkıyor. İşte sizler için nar gibi kızarmış, oldukça leziz ve harika tadıyla makarna böreği tarifi.

Makarna Böreği İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 paket fiyonk makarna
  • 10 su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz

İç Harcı İçin

  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 tane sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Yeteri kadar tuz

Makarna Böreği Üzeri İçin

  • 1 su bardağı rende kaşar peyniri
  • Tereyağı

Makarna Böreği Sosu İçin

  • 5 su bardağı süt
  • 5 çorba kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz

Makarna Böreği Nasıl Yapılır?

Makarna böreği hazırlamaya makarnaları haşlayarak başlayalım. Uygun bir tencereye 10 su bardağı su ve yeteri kadar tuz ilave ederek ocağa koyalım ve kaynatalım. Ardından suyun içine 1 paket fiyonk makarnayı ekleyerek yaklaşık olarak 8-10 dakika kadar makarnalar yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanan makarnaları süzgeçten geçirip soğuk su altında duruladıktan sonra bir kenarda bekletelim.

İç harcı için küçük bir tavaya bir miktar sıvı yağ ekleyerek ocağa koyalım ve 250 gram kıymayı tavaya ilave ederek kıyma bıraktığı suyu çekene kadar kavuralım. Kavrulan kıymanın üzerine ince doğranmış bir adet kuru soğan ekleyerek kavurmaya devam edelim. Soğanların üzerine küçük doğranmış 3-4 adet sivri biberleri de ekledikten sonra biberler yumuşayana kadar kavuralım. Üzerine birer tatlı kaşığı biber salçası ve domates salçası ekleyip karıştıralım. Ardından iç harcın üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, yeteri kadar tuz ve 1 tutam ince kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırarak ocaktan alalım ve ılıması için bir kenarda bekletelim.

Sos için uygun bir tencereye 5 su bardağı süt, 5 çorba kaşığı un, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı tereyağı ve yeteri kadar tuz ilave edip, tel çırpıcı yardımıyla karışımı iyice karıştırarak ocağa alalım. Hazırladığımız karışımı sürekli karıştırarak kaynayıp kıvam alana kadar pişirelim.

Önceden haşlanan makarnaları geniş bir kabın içine alarak üzerine sosu döküp iyice harmanlayalım. Dikdörtgen bir fırın tepsisini hafifçe yağladıktan sonra sosa bulanmış makarnaların yarısını düzgün bir şekilde tepsiye yayalım. Ardından hazırladığımız iç harcı tepsiye yayılmış makarnaların üzerine dökelim ve kalan makarnalarla kaplayalım. Üzerine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirdikten sonra minik tereyağı parçalarını kaşarların üzerine yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında makarna böreğini üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirelim. Ardından fırının ısısını 160 dereceye indirerek makarna böreğini içi iyice pişene kadar pişirmeye devam edelim. Makarna böreğinin üzeri kızardıktan sonra fırını kapatalım ve tepsiyi fırından çıkarmadan önce 15-20 dakika kadar sıcak fırının içinde bekletelim. Ardından fırından aldığımız böreği hemen dilimlemeyip iyice soğumasını bekleyelim. Aksi halde börek dağılabilir. İyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beycan

21 Temmuz 2024 Pazar

Makarna böreğini yaparken sosun kıvamını nasıl ayarlayabilirim? Kıvam almazsa böreğin tadı bozulur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Beycan,

Makarna böreği yaparken sosun kıvamını ayarlamak oldukça önemli. Sosun kıvamını tutturabilmek için öncelikle tarifte belirtilen ölçülere dikkat etmelisin. Eğer sosun kıvamı çok sıvı olursa, böreğin hamurumsu bir doku alabilir ve istediğin lezzeti yakalayamazsın. Sosun kıvamını kontrol etmek için, sosu hazırlarken yavaş yavaş sıvı malzemeleri ekleyip sürekli karıştırmalısın. Eğer kıvamı fazla koyu olduysa, biraz daha süt veya su ekleyerek inceltebilirsin. Ayrıca, sosun içinde topaklanma olmaması için iyice karıştırmaya özen göstermelisin. Umarım bu ipuçları sana yardımcı olur. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Beşamel Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Uzun Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Uzun Makarna Tarifi ve Malzemeleri