Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Makarna Nasıl Yapılır

Makarna Nasıl Yapılır

Makarna nasıl yapılır, makarna pişirmesi pek çok kişiye kolay gibi görünse de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Buna uyulmadığı takdirde, makarnanız sert ya da fazla yumuşak bir şekilde pişebilir. Makarna durum buğdayından elde edilen irmik ve suyla yapılan son derece besleyici bir besin maddesidir. Üretimi sırasında daha zengin bir makarna yapılacaksa, içine sebze tozu, yumurta tozu, vitamin gibi ilaveler yapılır. Bunlar hamur kalıplarıyla şekillendirilerek, kurutucularda kurutulur. Daha sonra paketlenerek kullanıma sunulur.

Makarna pişirilmek için nasıl hazırlanmalıdır?


Makarnanın en önemli unsuru haşlama sırasında suyun miktarı, içine koyulan tuzun oranına dikkat edilmesidir. Lezzetinin güzel olması biraz da bunlara bağlıdır. Bu yüzden haşlama suyunun ve içine koyduğunuz tuz miktarının iyi ayarlanması gerekir. Bunu ayarlamak için, şu ölçüden faydalanabilirsiniz. 100 gram makarna için, 10 gram tuz ile bir litre su kullanmanız yeterli olur. Bu ölçülere dikkat edilmesinin sebepleri arasında;
  • Makarnanın pişerken içinde bulunduğu alan geniş olmalıdır. Bunun sebebi pişen bir makarnanın 100 gramının 200-230 gramlık bir hacme ulaşmasındandır.
  • Makarna su iyice kaynadıktan sonra tencerenin içine atılmalıdır. Tencereye atıldıktan sonra suyun ısısını düşüreceğinden, ocağın altı açılarak su tekrar kaynatılmalıdır.
Makarnayı pişirirken suyuna atacağınız tuzu, suyun kaynamasından sonra ilave etmelisiniz. Tuzu daha önce atarsanız, suyun geç kaynamasına sebep olacaksınız. Tuzun erimesinden sonra makarnaları içine ilave edebilirsiniz. Bu sayede tuz makarnanın içine nüfuz edecek ve daha lezzetli pişecektir.

Makarnanın pişme süresi ne kadar olmalıdır?


Makarnanın fazla pişirilmesi hazmını zorlaştıracaktır. Buna sebep olan pişme esnasında parçalanan nişasta taneciklerinin mide özsularını geçiren özelliğinin az olması yüzündendir. Bu nedenle makarna pişirilirken dişe dokunacak, yapışmayacak, diri olacak yani al dente denilen şekilde olmalıdır. Böyle pişirilen makarna için, ağızdayken daha fazla çiğneme hareketi yapılacak, tükürük salgısı artacak ve hazmı daha kolay olacaktır. Makarnanın istendiği gibi pişmesi çok kısa sürede gerçekleşir. Makarna pişme sırasında dışarıdan içeriye doğru pişecektir. İçi pişen makarna tam olarak pişmiş olur. İyi pişmeyen makarnanın içi, beyaz bir renge sahip olur. Her marka makarnanın farklı pişme süresi olmasına rağmen, genellikle 10-13 dakika içinde makarna gerektiği gibi pişer.

Makarna piştikten sonra nasıl süzülmelidir?


Haşlama suyunda pişti dediğiniz makarnanın süzme sırasında ve sosunu karıştırırken hala piştiğini belirtelim. Haşlanan makarnanın süzme işlemi sırasında soğuk suyla temas ettirilmemesi gerekir. Bu makarnanın pişmesini kesintiye uğratacaktır. Makarnayı süzdükten hemen sonra, sosuyla birlikte harmanlamanız gerekir. Elbette hazırladığınız makarnayı hemen servise sunmalısınız. Sıcak makarnanın içine sosu ilave ettiğinizde, hala pişen makarnanın gözenekleri açık olduğundan, sosun lezzetini içine çekecektir. Bu sayede çok lezzetli bir makarna yiyebilirsiniz. Ancak makarna salatası ya da fırında makarna yapacaksanız, haşlanan makarnayı soğuk sudan geçirmeniz gerekir. Böylece makarnanın pişmesini durduracaksınız. Makarnanın hangi dirilikte pişmesini istiyorsanız, soğuk sudan geçirmelisiniz. Sıcak kalan makarna durduğu sürece pişmeye devam edecektir.

Makarna sosları nasıl hazırlanmalıdır?

Makarnayı lezzetli bir şekilde tüketmek istiyorsanız, sosların da aynı zamanda hazırlanması gerekir. Makarnayla sos pişirilip 2-3 dakika içinde birbiriyle harmanlanmalıdır. Makarnanın özelliğine uygun şekilde sosların hazırlanması gerekir. Yuvarlak ve uzun yapılı makarnalarda domatesli ve salçalı soslar, yassı makarnalarda yoğurtlu, peynirli, yoğun kıvamlı, yumurtalı ve kremalı soslar, burgu makarnalarda akıcı olan sebzeli soslar kullanmanız yerinde olur. Makarna ve sosu buluşturduktan sonra, bunu servis edeceğiniz tabağın da sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Pişme sırasında ve sonrasında ısısını korumuş olan makarna, en lezzetli şekilde tüketilecektir. Sevdiklerinizi bu mükemmel lezzetten mahrum etmeyin. Püf noktalarına dikkat ederek, makarnalarınızı hazırlayın.

Lezzetli makarna pişirmek için uyulması gereken kurallar

Miktarı ve türleri: Kişi başına ortalama 100 gram makarna yeterlidir. Bu oran en fazla 125 gram olmalıdır. İnce yapılı ve küçük olan makarnalar için hafif sosları, kalın ve iri yapılı olanlar için yoğun sosları kullanın.

Doğru şekilde pişirmek: Makarna daima bol suyun içinde haşlanmalıdır. Aksi halde pişerken birbirine yapışacaktır. Üzerinde yazan pişme önerilerinin dışında, kendi zevkinize uygun şekilde makarnayı pişirebilirsiniz. Yukarıda anlattığımız şekilde süzülmeli ve soslanması gerekir.

Sebze ve yağ miktarları: Makarnayı lezzetli yemek istiyorsanız taze sebzeler kullanılmalı, yağ olarak sızma zeytinyağı tercih edilmelidir. Tereyağı ise hem lezzet hem de sosun bağlayıcılığa katkı sağlar.

Et ve deniz mahsulleri: Deniz mahsullerinin de taze olmasına dikkat edin. Kıyma kullanacaksanız donmuş olmasından ziyade taze çekilmiş olması gerekir. Füme etleri kızartarak kullanmalısınız.

Makarna seçimi: İyi, kaliteli durum buğdayından yapılan makarnalar al dente pişerek, sosları daha iyi taşırlar. Kalitesiz makarnalar pişme sırasında hamurlaşır ve birbirine yapışır. Özellikle son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

Soslar: Hazırlanan soslar makarnaları kaplayacak şekilde sıvı olmalıdır. Baharatlar uzun süre pişecek soslarda kullanılmalıdır. Pişmelerine yakın içine tereyağı ya da zeytinyağı ilave edebilirsiniz.

Peynir kullanımı: Makarna için kullanacağınız peynirleri hazır rendelenmiş olarak almayın. Bunlar sosun kalitesini bozacaktır. Evde kendiniz rendeleyerek peynirle sos hazırlamalısınız.
Son Güncelleme : 19.01.2024 15:56:10
Makarna Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Makarna Nasıl Yapılır Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Makarna Nasıl Yapılır"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bolonez Soslu Makarna
Bolonez Soslu Makarna
Bolonez Soslu Makarna İçin Malzemeleri1 paket spaghetti makarna2 yemek kaşığı sıvı yağ1 tatlı kaşığı tuzBolonez İçin Malzemeleri300 gram kıyma3 adet orta boy domates4 adet yeşil biber1 adet orta boy soğan2 adet sarımsak1 yemek kaşığı biber salçası1 y...
Somonlu Makarna
Somonlu Makarna
Somonlu makarna hazırlaması çok basit ortaya çıkan sonuç ve lezzeti şahane bir makarna çeşididir.Somonlu Makarna İçin Gerekli Malzemeleri1 paket istediğiz çeşit makarna1 paket somon füme4-5 diş sarımsak1 paket krema1 adet et bulyon1 bağ maydanoz1 su ...
Bülbül Yuvası
Bülbül Yuvası
Bülbül Yuvası tatlısı doyumsuz lezzeti ve gözleri okşayan görselliği ile davet sofralarınızı şenlendirerek arkadaşlarınız ve dostlarınız arasında sizi gururlandıracak özelikte olan şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır.Bülbül Yuvasının Malzemeler...
Rüyada Makarna Pişirmek
Rüyada Makarna Pişirmek
Rüyada makarna pişirmek, bu rüya gören kişi için çok hayırlıdır. Rüyasında makarna pişirdiğini gören kişinin kısmeti yakın zamanda açılacaktır. Rüya sahibini güzel günlerin beklediğinin habercisidir. Kısmetini, şansını kendi elleriyle açacak bol kaza...
Makarnanın Yanına Ne Gider
Makarnanın Yanına Ne Gider
Makarnanın yanına ne gider, çok sevilerek tüketilen makarna mutfakların baş tacı olarak tüketilir. Ayrıca birçok ev hanımın zor günlerinin kurtarıcısı olarak bilinir. Karbonhidrat değeri oldukça yüksek olan makarnanın sağlık açısından besleyici olduğ...
Fırında Makarna
Fırında Makarna
Fırında makarna bu yemeği sevenler için, oldukça doyurucu ve lezzetli oluyor. Makarnayı farklı soslarla birleştirerek hazırladığınız pek çok çeşidi vardır. Bu tarifimizi hem makarna hem de börek gibi severek tüketebilirsiniz. Tarifin içerisine kaşar ...
Köri
Köri
Köri, birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen baharattır. Başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asyada da kullanılır. Köri'nin içinde zerdeçal ve sumak vardır. Köri genellikle beyaz et, kırmızı et ve tavuk yemeklerinin üzerine sos olarak kulla...
Yoğurtlu Makarnanın Yanına Ne Gider
Yoğurtlu Makarnanın Yanına Ne Gider
Yoğurtlu Makarnanın Yanına Ne Gider, Makarna yapımı oldukça kolay olduğu için ev hanımlarının sık sık yapmış olduğu bir yemek türüdür. Özellikle yoğurtlu makarna hazırlamak hem oldukça kolay olup hem de lezzetli bir besindir. Bunun ile yoğurtlu makar...
Rüyada Pişmiş Makarna Görmek
Rüyada Pişmiş Makarna Görmek
Rüyada Pişmiş Makarna Görmek, Alınacak yardımlar sayesinde büyük başarılar elde etmeye, çekilen zahmetlerden sonra koşulacak olan güce, sıkıntıları geride bırakmaya, elde edilecek olan temiz kazanca, galibiyet kazanmaya, feraha çıkmaya, rüya sahibine...
Rüyada Yoğurtlu Makarna Görmek
Rüyada Yoğurtlu Makarna Görmek
Rüyada Yoğurtlu Makarna Görmek, bu rüya genellikle iyiye, hayra yorumlanır. Rüyayı gören kişi rüyasında yoğurtlu makarna yiyorsa kişinin düzenli bir geliri var olduğuna yorumlanır. Rüya sahibinin bu geliri bir veya birden fazla kişiyle ortak taraftan...
Erişte Makarna Tarifi
Erişte Makarna Tarifi
Erişte makarna tarifi; hazırlanması son derece kolay ve tatması son derece keyifli bir tariftir. Aslında eriştenin klasik makarna tarifi gibi pişirilmesinden başka bir şey olmasa da birkaç püf noktası vardır. Bu yazıda erişte makarna tarifi için gere...
Sosisli Makarna
Sosisli Makarna
Sosisli makarna öğrenciler ve yoğun çalışan, vakti az kişiler için pratik ve lezzetli bir yemektir. Çocuklar da protein karbonhidrat dengesi açısından sağlıklı ve doyurucu bu yemeği sevinçle karşılayacaktır.Sosisli makarna malzemeleri250 gr. Sosis300...

 

Bolonez Soslu Makarna
Somonlu Makarna
Bülbül Yuvası
Rüyada Makarna Pişirmek
Makarnanın Yanına Ne Gider
Fırında Makarna
Köri
Yoğurtlu Makarnanın Yanına Ne Gider
Rüyada Pişmiş Makarna Görmek
Rüyada Yoğurtlu Makarna Görmek
Erişte Makarna Tarifi
Sosisli Makarna
Fettucini Makarna
Sulu Makarna
Mantar Soslu Makarna
Körili Makarna Sosları
Soslu Makarna
Yumurtalı Makarna
Kesme Makarna
Kremalı Penne Makarna Tarifi
Makarna Nasıl Pişirilir
Mantarlı Makarna
Ev Makarnası
Diyet Makarna
Kuskus Makarna
Renkli Makarna
Makarna Böreği Yufkasız
Boncuk Makarna
Çubuk Makarna Sosları
Uzun Makarna
Popüler İçerik
Fettucini Makarna
Fettucini Makarna
Fettucini makarna, erişteye benzeyen bu makarna türü alfredo sosla tüketildiğinde, gerçekten mükemmel bir lezzete sahip oluyor. Hazırlanan sos alfredo...
Sulu Makarna
Sulu Makarna
Sulu Makarna, Bu makarna tarifi diğer makarna türlerine göre daha değişik ve daha lezzetli oluyor. Çünkü suyu ona farklı bir aroma katıyor. Eğer bol a...
Mantar Soslu Makarna
Mantar Soslu Makarna
Mantar soslu makarna, oldukça lezzetli ve damakta iz bırakacak niteliktedir. Makarna, acil durumlarda yapılabilecek en kolay yemek tariflerinden birid...
Körili Makarna Sosları
Körili Makarna Sosları
Körili makarna sosları, hepimizin çok sevdiği yapımı çok pratik ve kolay olan makarna çeşitlerine değişik lezzetler ve tatlar katmak, görüntü ve renkl...
Soslu Makarna
Soslu Makarna
Soslu makarna mutfakların en sevilen ve en kolay lezzetlerinden biridir. Soslu makarna mutfaklarda hem maliyet yönünden hem de kolay yapımı açısından ...
Yumurtalı Makarna
Yumurtalı Makarna
Yumurtalı makarna; herkesçe bilinen makarna tarifine yeni bir lezzet katmak için bire bir ve hazırlanması son derece basit bir tariftir. Tarifin hazır...
Kesme Makarna
Kesme Makarna
Kesme Makarna, elde hazırlanan mükemmel bir lezzet olan kesme makarna ile sofralarınızı enfes bir ziyafete çevirebilirsiniz. Birçok değişik türde hazı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bolonez Soslu Makarna
Somonlu Makarna
Bülbül Yuvası
Rüyada Makarna Pişirmek
Makarnanın Yanına Ne Gider
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024