Ton Balıklı Makarna Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Ton Balıklı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Ton balıklı makarna; tipik makarna tariflerinden sıkılan, hem basit hem özgün hem de lezzetli tatlar arayan herkesin deneyebileceği bir tariftir. Gerekli olan malzemelerin her yerde hazır olarak bulunma şansı ve pişirilmesinin son derece kolay olması sebebiyle ton balıklı makarna; öğrenci evleri başta olmak üzere birçok yerde farklı tat olarak sunulabilecek niteliktedir. Tadının bu kadar özgün ve bu kadar lezzetli olmasının tersine; ton balıklı makarna tarifini hazırlamak sadece birkaç rutin işlemden ve birkaç püf noktadan ibarettir. Yani hayatında bir kez bile olsa makarna pişirmiş olan herkesin rahatlıkla başvurabileceği bir tariftir. Aşağıda da ton balıklı makarna için gerekli malzemeler ve ton balıklı makarna tarifinin uygulanışından genel hatlarıyla bahsedilmiştir:

Ton Balıklı Makarna İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kutu ton balığı
  • 1 yemek kaşığı kapari
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 adet salatalık turşusu
  • Yeterli miktarda tuz

Yukarıda verilen malzeme miktarlarını ayarlarken kaç kişiye servis yapılacağına dikkat edilmelidir. Bu tarifte verilen rakamlar; 3-4 kişilik standart servise göre verilmiştir. Daha az veya daha çok kişiye servis yapacak olanların malzeme miktarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Ton Balıklı Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tarife başlamadan önce yıkama, kabuk soyma, dilimleme vb. tarzda yapılması gereken herhangi bir ön hazırlık yoktur. Sadece salatalık turşusunun salatada kullanılmak üzere ince ince kesilmesi yeterlidir. Onun dışında yukarıda verilen malzemelerin temin edilmesi ve hazır tutulması yeterlidir. Sonrasında ton balıklı makarna tarifine başlanabilir.
  • Ton balıklı makarna tarifinde aslında o kadar da özel ve özgün bir işlem yoktur. Yazının başında bahsedildiği gibi bilinen tipik makarna tarifiyle pişirilir ve tek farkı ayrı bir yerde hazırlanan ton balık sosunun da bu makarnaya eklenmesidir.
  • İlk olarak makarna kısmının pişirilmesiyle ton balıklı makarna tarifine başlanır. Bunun için makarna haşlamaya uygun bir tencereye su ve yeterli miktarda tuz konarak makarnalar bu suyun içinde haşlanır. Makarnaların haşlanması için her makarna tarifinde olan kriterler geçerlidir. Yeterince yumuşadığı zaman pişmiş demektir ve ton balıklı makarna sosunun hazırlanmasına geçilebilir. Tabi ki makarna piştikten sonra bir kenara alınarak suyunun süzdürülmesi de unutulmamalıdır.
  • Ton balıklı makarnaya eklenecek karışımın hazırlanması için ilk olarak ton balıklarının da suyu süzdürülür. Bu esnada salata tarzı karışım yapmaya uygun bir kapta mayonez, zeytinyağı ve önceden ince ince dilimlenmiş olan salatalık turşuları karıştırılır. Göz kararıyla karışım homojen oluncaya kadar bir salata karıştırır gibi karıştırma işlemine devam edilir. Son olarak suyu süzdürülmüş olan ton balığı da bu karışıma eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. Böylece ton balıklı makarna tarifinin ton balığı aromasını alacak kısmı da tamamlanmıştır. Şimdi sıra bu iki temel kısmın birleştirilerek ton balıklı makarna tarifinin son aşamalarının da tamamlanmasına gelmiştir.
  • Bu aşamadaki işlem için tekrar makarnalara dönmek gereklidir. İlk aşamada haşlayıp suyunun süzülmesi beklenen makarnalar alınır ve uygun bir kapta margarinle beraber güzelce sotelenir. Margarinin makarnaya iyice yedirilmesine ve tadının sinmesine dikkat etmek gereklidir. Ton balıklı makarnanın yağ oranının uygun seviyede olması için bu aşama önemlidir.
  • Margarinle makarna sotelendikten sonra ton balıklı makarna tarifi neredeyse bitmiştir. Öncesinde hazırlanan ton balığı karışımı da hiçbir pişirme, soteleme işlemi olmadan direkt olarak makarna ile karıştırılır ve göz kararı homojen oluncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir.
  • Ton balığı ile makarna da karıştırıldıktan sonra ton balıklı makarnanın yeterince soğuması beklenir ve tabaklara konur.
  • Ton balıklı makarna tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır.
  • Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

  • Ton balıklı makarna tarifine farklı sebzeler ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Örneğin, doğranmış domates, mısır veya zeytin gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.
  • Ton balıklı makarnayı sıcak değil, soğuk olarak da servis edebilirsiniz. Soğuk servis edildiğinde, yaz aylarında serin bir öğün olarak tercih edilebilir.
  • Mayonez yerine yoğurt kullanarak daha hafif bir sos elde edebilirsiniz. Bu aynı zamanda daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
  • Ton balığını marketlerde bulabileceğiniz farklı aromalı çeşitlerle deneyerek tarifi zenginleştirebilirsiniz.

Bu tarif, hem pratik hem de lezzetli bir seçenek sunar ve farklı malzemelerle çeşitlendirilebilir. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Makarna Böreği Yufkasız Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Böreği Yufkasız Tarifi ve Malzemeleri

1 Porsiyon Makarna Kaç Kalori?dir?

1 Porsiyon Makarna Kaç Kalori?dir?

Makarna Besin Değeri?

Makarna Besin Değeri?

Yıldız Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yıldız Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kesme Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kesme Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Krema Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Krema Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kekikli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kekikli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pesto Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri