Mantı Makarna
Mantı makarna; ülkemizde hemen hemen tatmayan hiç kimsenin olmadığı, çok sık pişirilmese de özellikle ev hanımları tarafından belirli süre aralıkları boyunca sık sık tercih edilen bir tarif olduğundan; çocukluğumuzdan beri hepimiz mantı makarnanın tadını biliriz. Fakat sadece tadına bakmayıp; aynı zamanda mantı makarnayı defalarca pişirmiş olanlar da bilecektir ki; diğer makarna çeşitlerine oranla çok daha zahmetli ve çok daha uzun süren bir tariftir.
Ev hanımları veya mutfak konusunda bilgili olanlar pek zorlanmayacak olsa da ilk kez hazırlayacak olanların bir yemek tarifinden veya çevrelerindeki kişilerden yardım alması faydalı olacaktır. Bu yazıda da ilk kez deneyeceklere bir yardım olması adına; tarif için gerekli malzemeler ve adım adım mantı makarnanın hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantı makarna için gerekli malzemeler- 300 gram kıyma
- 1 adey soğan
- 1 paket makarna
- 1 yumurta
- Bir tutam pul biber
- Bir tutam karabiber
- 3 diş sarımsak
- Yeterli miktarda yoğurt
- Bir tutam tuz
Mantı makarna tarifi nasıl yapılır?- Mantı makarna tarifi; bazı yönleriyle diğer makarna çeşitlerinden ayrılmaktadır. Ayrıldığı noktaların başında; mantı makarnanın kıymadan oluşan bir harcının olması ve bir köfte gibi yoğurma işlemine tabi tutulması gelir. Bu yüzden; tarife başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantı makarna tarifine uygun bir hale getirilmesi gereklidir.
Öncelikle; 300 gram kıyma, yumuşaması için yeterli bir süre beklenerek yoğurmaya ve mantının için doldurmaya uygun bir duruma getirilmelidir. Daha sonra 1 adet soğan, güzelce ayıklanarak ve yıkanarak kesilmeli; mantı makarna harcına katılabilecek kadar küçük parçalara dilimlenmelidir. Aynı şekilde 3 diş sarımsak da rende, kesme, dövme, vs. Yöntemle ufalanmalı; mantı makarna harcına katılabilecek derecede küçük parçalar haline getirilmelidir. Burada belirtmek gerekirse; 3 diş sarımsak, yemeklerde çok sarımsak tercih etmeyenler için fazla gelebilir. İsteyen 2 diş ve hatta daha az sarımsak da kullanabilir. Bunların dışında malzemeler üzerinde yapılması gereken bir ön hazırlık yoktur. Hepsinin kolayca ulaşabilecek şekilde el altında bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; yoğurma işlemi için bir kap ile pişirme işlemi için bir tencerenin şimdiden hazır edilmesinde de fayda vardır.
- Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra mantı makarna tarifine başlanabilir. Mantı makarna tarifinin ilk adımı; harcın hazırlanmasıdır. Dolayısıyla bu adım; tipik köfte tarifleriyle birçok benzerlik göstermektedir. İlk olarak yumuşaması için bekletilen kıyma; yoğurma işlemi için ayarlanan kaba konur. Kıyma, kabın tabanına güzelce yayıldıktan sonra; kesilip dilimlenmiş olan soğanlar bu kabın içine dökülür ve yoğurma işlemine başlanır. Mantı makarna harcının hazırlanması boyunca; her bir adımın yeterli bir süre beklenerek, gerekli özen ve sabır gösterilerek yapılması gereklidir. Aksi halde malzemeler birbiriyle yeterince özleşmeyecek; mantı makarna da istenen tatta olmayacaktır. Bu kurala göre soğanların iyie kıymayla karışması sağlandıktan sonra; 1 adet yumurta da kabın içine kırılır ve yoğurma işlemine devam edilir. Yumurta; kabın içinde sıvı kıvamını kaybederek tamamen kıymanın bünyesine katılacaktır. İstenen bu kıvam elde edildikten sonra; ufalanmış olan sarımsaklar da mantı makarna harcına katılır. Sarımsakların harçta iyice kaybolması özellikle önemlidir. Tersi durumda; mantı makarnada itici bir keskin sarımsak aroması olabilir. Sarımsaklar da kıymanın içinde sininceye kadar yoğrulduktan sonra sırası fark etmeksizin bir tutam karabiber, bir tutam pul biber ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da mantı makarna harcına eklenir. Baharatların da iyice sinmesi ve kıymayla özleşmesi sağlandıktan sonra yoğurma işlemi tamamlanmış olur.
- Artık mantı makarna için en gerekli kısım tamamlanmıştır. Geriye sadece hazırlanmış olan kısımların birleştirilmesi kalmıştır. Önceki adımda hazırlanan mantı makarna harcı; küçük küçük parçalar koparılarak mantıların içine doldurulur. Bu işlem sırasında doldurulan kıymanın ayarını iyi tutturmak gereklidir. Çok az doldurulursa tarif; sade mantı makarnadan ibaret olacaktır. Fazla doldurulursa; yoğun kıyma tadından dolayı mantı makarnadan istenen lezzet alınamayacaktır. Buna göre ortalama bir kıvamda, kıyma mantıların içine doldurulur. Daha sonra bu doldurulmuş mantılar, pişirme işlemi için ayarlanan tencereye dökülür. Tencereye yeterince su doldurularak ocağa konur ve pişirme işlemine başlanır. Bu adımda önemli olan; mantı makarnanın ve içindeki harcın yeterli miktarda pişmesidir. İçindeki kıymanın yeterince pişmesine özellikle dikkat edilerek tencere yeterli bir süre ocakta bekletilir. Piştikten sonra ocaktan alınır ve servisin yapılacağı tepsi, borcam, vs. Kaba dökülür.
- Artık mantı makarnanın sadece sosunun hazırlanması kalmıştır. Sos için mutlaka gerekli olan kısım; sarımsaklı yoğurttur. Mantı makarnanın üzerini kaplayabilecek miktarda yoğurt bir kâseye alınır ve için istenen miktarda dövülmüş sarımsak eklenir. Sarımsak yoğurda iyice yedirilinceye kadar karıştırıldıktan sonra bu karışım mantı makarnanın üzerine her yere eşit denk gelecek şekilde güzelce dökülür. Sos döküldükten sonra bir kaşık, vs. Yardımıyla da düzeltme işlemi sağlanabilir. Böylece; mantı makarnaya görsel bir güzellik de katılmış olacaktır.
- Sarımsaklı yoğurt sosu eklendikten sonra mantı makarnaya isteğe bağlı olarak yeni eklemeler de yapılabilir. Bunun için gerekli olan; ufak bir tavada tereyağı kızartıldıktan sonra; eklenecek olan baharatların da bu tereyağında kavrulması ve ondan sonra mantı makarna üzerine dökülmesidir.
- Sos işlemi de tamamlandıktan sonra mantı makarna tabaklara konur ve servis edilir.
- Mantı makarna tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 05:30:57
Mantı Makarna ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mantı Makarna"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|