Makarna Yapımı
Makarna yapımı oldukça basit ve zahmetsiz olduğundan dolayı sıklıkla tercih edilir. Elbette güzel bir makarna yapımı için oldukça çeşitli varyasyonlar bulunmaktadır. Her ne kadar aynı malzemeden yapılmış olsalar dahi, makarnalar çeşitlerine ve kesimlerine göre dahi farklı lezzetler sunabilir.
Lezzetli bir makarna yapımı için dikkat edilmesi gereken sadece satın alınan makarnanın kalitesi değil, aynı zamanda pişirme esnasında kullanılan mutfak araç ve gereçleri de önemlidir.
Elbette hazırlanışının basitliğinden dolayı genellikle bu tip püf noktalarına dikkat edilmez. Kullanılan araç ve gereçlerin yanında servis esnasında eklenecek sos da makarnanın lezzetini kat be kat artıracaktır.
Makarna yapımı esnasında dikkat edilecek ve hatta alışkanlık haline getirilebilecek püf noktaları maddeler halinde sıralayabiliriz: - Makarnanın pişirildiği kap aslında oldukça önemlidir. Çeşidi nasıl olursa olsun en büyük problem makarnanın fazla yumuşaması ve parçaların birbirine yapışmasıdır. Bunun önüne geçmek için yapılacak makarna miktarına bağlı olarak derin ve geniş bir tencere kullanılması ilk kuraldır.
- Makarnanın kaç kişilik olacağı belirlendikten sonra tencereye eklenecek su miktarı, yaklaşık olarak tencerenin çeyrek miktarı boş kalacak şekilde ayarlanmalıdır.
- Makarna yapımı esnasında yapılan en büyük hatalardan biri de tencereye ilave edilen su henüz kaynamadan makarnayı boşaltmaktır. Bunun yerine suyun tamamen kaynaması ve ardından tuz eklenerek iyice karıştırılması gerekir.
- Bu hususta en iyi oran, kullanılan 1 litre suya karşılık 10 gram tuz ve 100 gram makarnadır. Daha önce belirtildiği üzere bu durumda kullanılan tencerenin kapasitesi 1.35 litreyi aşmamalıdır.
- Tuz eklenerek karıştırılmış suya makarna eklendikten sonra ateşin altı açılır ve karıştırılmaya başlanır. Karıştırma esnasında tahta kaşık kullanılması lezzet kaybının önüne geçecektir.
- Bu esnada yapılan en büyük yanlış da tencerenin kapağının kapatılması ve pişirmenin bu şekilde devam etmesidir. Kaynayan suyun içerisine makarna boşaltıldığında suyun derecesi biraz düşer ve kısa süreliğine de olsa kaynama durabilir. Tencerenin kapağı kapatıldığında içerideki basıncın artmasıyla beraber tekrar kaynama süreci hızlanmış olacaktır. Fakat, bu makarnanın ideal pişme süresini kısaltarak hamurlaşmasına sebep olabilmektedir.
- Hangi tür makarna olursa olsun, yukarıdaki talimatlar izlenerek hazırlanan makarnanın pişme süresi 10 ile 12 dakika arasındadır. 10 dakikadan sonra tadına bakılarak pişme durumu kontrol edilebilir. Çünkü, pişmiş olan makarnanın bir dakika bile fazladan kaynar suyun içinde durması hamurlaşmaya sebep olacaktır.
- Pişirme süreci tamamlanan makarna tencereden alınarak süzülür. Bu esnada soğuk veya kaynar su kullanılmamalıdır. En ideali ılık su olup, süzgeç üzerinde gezdirilerek makarna yıkanır.
- Süzme işleminden sonra makarna yağ, biraz tuz ve istenilen baharat çeşidi ile hafif ateşte az miktarda ısıtılır ve sos yapımına başlanır.
Bolonez Sos
Malzemeler: - 100 gram kuşbaşı et
- 200 gram kıyma
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 50 gram tereyağı
- 1 büyük soğan
- 2 küçük kereviz
- 1 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı un
- 3 büyük domates
- 150 mililitre et suyu
- Fesleğen, tuz, karabiber
Zeytinyağı ve tereyağı kızdırıldıktan sonra, ilk önce rendelenmiş soğanlar ve ardından kereviz ilave edilir. Soğanların pembeleşmesinin ardından kuşbaşı et ilave edilir ve yaklaşık 15 - 20 dakika pişirilir. Kıyma ve sarımsak ve de hemen ardından salça ve un karışıma eklenerek iyice kavrulur. Son olarak küp-küp kesilen domatesler ve et suyu ilave edilerek kaynatılır. Son olarak baharatlar eklenerek servise hazırlanır.
21.01.2024 20:22:41
Makarna Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|