Makarna Nasıl Yapılır

Makarna nasıl yapılır, makarna pişirmesi pek çok kişiye kolay gibi görünse de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Buna uyulmadığı takdirde, makarnanız sert ya da fazla yumuşak bir şekilde pişebilir. Makarna durum buğdayından elde edilen irmik ve suyla yapılan son derece besleyici bir besin maddesidir. Üretimi sırasında daha zengin bir makarna yapılacaksa, içine sebze tozu, yumurta tozu, vitamin gibi ilaveler yapılır.
Bunlar hamur kalıplarıyla şekillendirilerek, kurutucularda kurutulur. Daha sonra paketlenerek kullanıma sunulur.

Makarna pişirilmek için nasıl hazırlanmalıdır?


Makarnanın en önemli unsuru haşlama sırasında suyun miktarı, içine koyulan tuzun oranına dikkat edilmesidir. Lezzetinin güzel olması biraz da bunlara bağlıdır. Bu yüzden haşlama suyunun ve içine koyduğunuz tuz miktarının iyi ayarlanması gerekir. Bunu ayarlamak için, şu ölçüden faydalanabilirsiniz. 100 gram makarna için, 10 gram tuz ile bir litre su kullanmanız yeterli olur. Bu ölçülere dikkat edilmesinin sebepleri arasında;
  • Makarnanın pişerken içinde bulunduğu alan geniş olmalıdır. Bunun sebebi pişen bir makarnanın 100 gramının 200-230 gramlık bir hacme ulaşmasındandır.
  • Makarna su iyice kaynadıktan sonra tencerenin içine atılmalıdır. Tencereye atıldıktan sonra suyun ısısını düşüreceğinden, ocağın altı açılarak su tekrar kaynatılmalıdır.
Makarnayı pişirirken suyuna atacağınız tuzu, suyun kaynamasından sonra ilave etmelisiniz.
Tuzu daha önce atarsanız, suyun geç kaynamasına sebep olacaksınız. Tuzun erimesinden sonra makarnaları içine ilave edebilirsiniz. Bu sayede tuz makarnanın içine nüfuz edecek ve daha lezzetli pişecektir.

Makarnanın pişme süresi ne kadar olmalıdır?


Makarnanın fazla pişirilmesi hazmını zorlaştıracaktır. Buna sebep olan pişme esnasında parçalanan nişasta taneciklerinin mide özsularını geçiren özelliğinin az olması yüzündendir. Bu nedenle makarna pişirilirken dişe dokunacak, yapışmayacak, diri olacak yani al dente denilen şekilde olmalıdır. Böyle pişirilen makarna için, ağızdayken daha fazla çiğneme hareketi yapılacak, tükürük salgısı artacak ve hazmı daha kolay olacaktır. Makarnanın istendiği gibi pişmesi çok kısa sürede gerçekleşir. Makarna pişme sırasında dışarıdan içeriye doğru pişecektir. İçi pişen makarna tam olarak pişmiş olur. İyi pişmeyen makarnanın içi, beyaz bir renge sahip olur. Her marka makarnanın farklı pişme süresi olmasına rağmen, genellikle 10-13 dakika içinde makarna gerektiği gibi pişer.

Makarna piştikten sonra nasıl süzülmelidir?


Haşlama suyunda pişti dediğiniz makarnanın süzme sırasında ve sosunu karıştırırken hala piştiğini belirtelim. Haşlanan makarnanın süzme işlemi sırasında soğuk suyla temas ettirilmemesi gerekir. Bu makarnanın pişmesini kesintiye uğratacaktır. Makarnayı süzdükten hemen sonra, sosuyla birlikte harmanlamanız gerekir. Elbette hazırladığınız makarnayı hemen servise sunmalısınız. Sıcak makarnanın içine sosu ilave ettiğinizde, hala pişen makarnanın gözenekleri açık olduğundan, sosun lezzetini içine çekecektir. Bu sayede çok lezzetli bir makarna yiyebilirsiniz. Ancak makarna salatası ya da fırında makarna yapacaksanız, haşlanan makarnayı soğuk sudan geçirmeniz gerekir. Böylece makarnanın pişmesini durduracaksınız. Makarnanın hangi dirilikte pişmesini istiyorsanız, soğuk sudan geçirmelisiniz. Sıcak kalan makarna durduğu sürece pişmeye devam edecektir.

Makarna sosları nasıl hazırlanmalıdır?

Makarnayı lezzetli bir şekilde tüketmek istiyorsanız, sosların da aynı zamanda hazırlanması gerekir. Makarnayla sos pişirilip 2-3 dakika içinde birbiriyle harmanlanmalıdır. Makarnanın özelliğine uygun şekilde sosların hazırlanması gerekir. Yuvarlak ve uzun yapılı makarnalarda domatesli ve salçalı soslar, yassı makarnalarda yoğurtlu, peynirli, yoğun kıvamlı, yumurtalı ve kremalı soslar, burgu makarnalarda akıcı olan sebzeli soslar kullanmanız yerinde olur. Makarna ve sosu buluşturduktan sonra, bunu servis edeceğiniz tabağın da sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Pişme sırasında ve sonrasında ısısını korumuş olan makarna, en lezzetli şekilde tüketilecektir. Sevdiklerinizi bu mükemmel lezzetten mahrum etmeyin. Püf noktalarına dikkat ederek, makarnalarınızı hazırlayın.

Lezzetli makarna pişirmek için uyulması gereken kurallar

Miktarı ve türleri: Kişi başına ortalama 100 gram makarna yeterlidir. Bu oran en fazla 125 gram olmalıdır. İnce yapılı ve küçük olan makarnalar için hafif sosları, kalın ve iri yapılı olanlar için yoğun sosları kullanın.

Doğru şekilde pişirmek: Makarna daima bol suyun içinde haşlanmalıdır. Aksi halde pişerken birbirine yapışacaktır. Üzerinde yazan pişme önerilerinin dışında, kendi zevkinize uygun şekilde makarnayı pişirebilirsiniz. Yukarıda anlattığımız şekilde süzülmeli ve soslanması gerekir.

Sebze ve yağ miktarları: Makarnayı lezzetli yemek istiyorsanız taze sebzeler kullanılmalı, yağ olarak sızma zeytinyağı tercih edilmelidir. Tereyağı ise hem lezzet hem de sosun bağlayıcılığa katkı sağlar.

Et ve deniz mahsulleri: Deniz mahsullerinin de taze olmasına dikkat edin. Kıyma kullanacaksanız donmuş olmasından ziyade taze çekilmiş olması gerekir. Füme etleri kızartarak kullanmalısınız.

Makarna seçimi: İyi, kaliteli durum buğdayından yapılan makarnalar al dente pişerek, sosları daha iyi taşırlar. Kalitesiz makarnalar pişme sırasında hamurlaşır ve birbirine yapışır. Özellikle son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

Soslar: Hazırlanan soslar makarnaları kaplayacak şekilde sıvı olmalıdır. Baharatlar uzun süre pişecek soslarda kullanılmalıdır. Pişmelerine yakın içine tereyağı ya da zeytinyağı ilave edebilirsiniz.

Peynir kullanımı: Makarna için kullanacağınız peynirleri hazır rendelenmiş olarak almayın. Bunlar sosun kalitesini bozacaktır. Evde kendiniz rendeleyerek peynirle sos hazırlamalısınız.
19.01.2024 15:56:10
Makarna Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Makarna Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Makarna Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Somonlu Makarna

Somonlu makarna hazırlaması çok basit ortaya çıkan sonuç ve lezzeti şahane bir makarna çeşididir.Somonlu Makarna İçin Gerek...
Devamını Oku

Bülbül Yuvası

Bülbül Yuvası tatlısı doyumsuz lezzeti ve gözleri okşayan görselliği ile davet sofralarınızı şenlendirerek arkadaşlarınız ve dostlarınız arasında sizi gururl...
Devamını Oku

Rüyada Makarna Pişirmek

Rüyada makarna pişirmek, bu rüya gören kişi için çok hayırlıdır. Rüyasında makarna pişirdiğini gören kişinin kısmeti yakın zamanda açılacaktır. Rüya sahibini...
Devamını Oku

Makarnanın Yanına Ne Gider

Makarnanın yanına ne gider, çok sevilerek tüketilen makarna mutfakların baş tacı olarak tüketilir. Ayrıca birçok ev hanımın zor günlerinin kurtarıcısı olarak...
Devamını Oku

Fırında Makarna

Fırında makarna bu yemeği sevenler için, oldukça doyurucu ve lezzetli oluyor. Makarnayı farklı soslarla birleştirerek hazırladığınız pek çok çeşidi vard...
Devamını Oku

Köri

Köri, birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen baharattır. Başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asyada da kullanılır. Köri'nin içinde zerdeçal ve...
Devamını Oku

Yoğurtlu Makarnanın Yanına Ne Gider

Yoğurtlu Makarnanın Yanına Ne Gider, Makarna yapımı oldukça kolay olduğu için ev hanımlarının sık sık yapmış olduğu bir yemek türüdür. Özellikle yoğurtl...
Devamını Oku

Rüyada Pişmiş Makarna Görmek

Rüyada Pişmiş Makarna Görmek, Alınacak yardımlar sayesinde büyük başarılar elde etmeye, çekilen zahmetlerden sonra koşulacak olan güce, sıkıntıları geride bı...
Devamını Oku

Rüyada Yoğurtlu Makarna Görmek

Rüyada Yoğurtlu Makarna Görmek, bu rüya genellikle iyiye, hayra yorumlanır. Rüyayı gören kişi rüyasında yoğurtlu makarna yiyorsa kişinin düzenli bir geliri v...
Devamını Oku

Erişte Makarna Tarifi

Erişte makarna tarifi; hazırlanması son derece kolay ve tatması son derece keyifli bir tariftir. Aslında eriştenin klasik makarna tarifi gibi pişirilmesinden başka ...
Devamını Oku

Sosisli Makarna

Sosisli makarna öğrenciler ve yoğun çalışan, vakti az kişiler için pratik ve lezzetli bir yemektir. Çocuklar da protein karbonhidrat dengesi açısından sağlık...
Devamını Oku

Fettucini Makarna

Fettucini makarna, erişteye benzeyen bu makarna türü alfredo sosla tüketildiğinde, gerçekten mükemmel bir lezzete sahip oluyor. Hazırlanan sos alfredo, ...
Devamını Oku

Sulu Makarna

Sulu Makarna, bu makarna tarifi diğer makarna türlerine göre daha değişik ve daha lezzetli oluyor. Çünkü suyu ona farklı bir aroma katıyor. Eğer bol acı...
Devamını Oku

Mantar Soslu Makarna

Mantar soslu makarna, oldukça lezzetli ve damakta iz bırakacak niteliktedir. Makarna, acil durumlarda yapılabilecek en kolay yemek tariflerinden biridir...
Devamını Oku

Körili Makarna Sosları

Körili makarna sosları, hepimizin çok sevdiği yapımı çok pratik ve kolay olan makarna çeşitlerine değişik lezzetler ve tatlar katmak, görüntü ve renklerini d...
Devamını Oku

Soslu Makarna

Soslu makarna mutfakların en sevilen ve en kolay lezzetlerinden biridir. Soslu makarna mutfaklarda hem maliyet yönünden hem de kolay yapımı açısından çok ter...
Devamını Oku

Yumurtalı Makarna

Yumurtalı makarna; herkesçe bilinen makarna tarifine yeni bir lezzet katmak için bire bir ve hazırlanması son derece basit bir tariftir. Tarifin hazırlanışında doğa...
Devamını Oku

Kesme Makarna

Kesme Makarna, elde hazırlanan mükemmel bir lezzet olan kesme makarna ile sofralarınızı enfes bir ziyafete çevirebilirsiniz. Birçok değişik türde hazırl...
Devamını Oku

Kremalı Penne Makarna Tarifi

Kremalı Penne Makarna Tarifi, penne makarna, makarna çeşitleri arasında en fazla tercih edilenidir. Makarna sade olarak da tüketilirken sosla harmanland...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bolonez Soslu Makarna
Somonlu Makarna
Bülbül Yuvası
Rüyada Makarna Pişirmek
Makarnanın Yanına Ne Gider
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024