Yoğurtlu makarna; sadece hamur işi ve yağdan ibaret olan klasik makarnalardan farklı bir tat elde etmek isteyenler için mükemmel bir tariftir. Herkesçe bilinen o sade makarnaya; farklı ve özgün olarak hazırlanan sosların eklenmesiyle elde edilen yoğurtlu makarna; özellikle akşam yemeklerinde özel bir tat sunmak isteyen ev hanımları için idealdir. Yoğurtlu makarnanın tek dezavantajı ise; malzeme sayısının biraz fazla olması ve klasik makarna tarifine göre daha zahmetli olmasıdır. Fakat yine de vakit sıkıntısı olmayıp yoğurtlu makarna denemek isteyenlere yardımcı olmak adına; aşağıda gerekli malzemeler ve adım adım yoğurtlu makarna tarifinin hazırlanışı ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Kolay gelsin.
Yoğurtlu makarna için gerekli malzemeler
1,5-2 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
3 diş sarımsak
Yarım paket makarna
1,5-2 litre su
Bir tutam tuz
2 çay kaşığı nane
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı pul biber
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servise göre ayarlanmıştır. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlaması gereklidir.
Yoğurtlu makarna tarifi nasıl yapılır?
Yoğurtlu makarna tarifi; makarna kısmı diğer tariflerle bire bir aynı olan, fakat sosunun hazırlanmasında bazı farklılıklar gösteren bir tariftir. Bu yüzden; tarife başlamadan önce malzemelerin bazı ön hazırlıklardan geçirilmesi ve yoğurtlu makarna tarifi için uygun bir vaziyete sokulması gereklidir. Öncelikle malzemeleri kullanılacakları adımlara göre gruplara ayırmak faydalı olacaktır. Örneğin; makarna kısmını hazırlamak için su ile makarna kullanılacaktır. Diğer yandan; yoğurt, nane, tuz ve pul biber ve sarımsaklar da yoğurtlu makarna sosu hazırlamak için kullanılacağından bir grup olarak ayrılabilir. Ayrıca sarımsaklar tarife başlamadan önce ezilip rendelenmeli ve toz haline getirilerek ufalanmalıdır. Böylece; sarımsaklar yoğurtlu makarna içerisinde eşit olarak dağılabilecektir. Son bir grup olarak; sıvı yağ ile kırmızı toz biberin de bir arada olması gereklidir. Malzemeler üzerinde yapılan bu hazırlıklar dışında; makarna yapmak üzere bir tencere, yoğurtlu makarna sosu için derince bir kap ve yağı kızdırmak için de bir tavanın da şimdiden hazır edilmesinde yarar vardır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra yoğurtlu makarna tarifine başlanabilir. İlk adımda; yoğurtlu makarnanın makarna kısmı hazırlanacaktır. Yani; önceden ayarlanmış olan tencere içerisine yarım paket makarna ile 1,5-2 litre su boca edilir ve ocağa konarak pişmeye bırakılır. Bu aşamada normal makarna tariflerinden hiçbir fark yoktur. Yoğurtlu makarna; su içerisinde yeterli bir süre bekletilecek ve pişerek yumuşaması sağlanacaktır. Tam olarak kullanılacak su miktarı da verilen aralık içinde olmakla beraber, tam miktarı tercihe bağlıdır. Bu hususlara göre makarna yeterince pişirildikten sonra ocaktan alınır ve suyu süzülür.
Yoğurtlu makarna tarifinin ikinci aşamasında ise sos hazırlanacaktır. Bunun için önceden temin edilen derin kap kullanılacaktır. İlk olarak bu kap içerisine 1,5-2 su bardağı yoğurt konur ve kabın tabanına güzelce yayılır. Hemen ardından; hazırlık aşamasında ufalanmış olan sarımsaklar da kabın içine serpilir ve karıştırılarak yoğurda iyice yedirilir. Sonrasında da 2 çay kaşığı nane, 2 çay kaşığı pul biber ve yeterli miktarda tuz da kabın içerisine dökülerek karıştırma işlemine devam edilir. Sarımsakların ve tüm bu baharatların yoğurt içerisinde iyice çözünerek birbirine karışması ve homojenleşmesi çok önemlidir. Aksi halde; yoğurtlu makarna sosu istenen tatta ve kıvamda olmayacaktır.
Yoğurtlu makarna tarifinde bu adımda ise iki temel kısmın karıştırılması vardır. İlk adımda pişirilmiş ve suyundan süzülmüş olan makarna ile ikinci adımda hazırlanmış olan yoğurtlu makarna sosu servis yapılacak tencerede karıştırılır. Böylece yoğurtlu makarnanın kabası elde edilmiş olur. Artık bu yoğurtlu makarnaya sadece birkaç küçük ekleme yapması ve servise hazır hale getirmesi kalmıştır.
Son bir kısım olarak yoğurtlu makarnanın yağı hazırlanacaktır. Bu iş için ayarlanan tavaya yarım çay bardağı sıvı yağ dökülür ve ocağa konarak kısık ateşte kızmaya bırakılır. Yağ tavanın tüm tabanına yayıldıktan hemen sonra 2 çay kaşığı kırmızı toz biber de bu tavaya serpilir ve kızartma işlemine devam edilir. Burada yeterince beklendiğinin işareti; toz biberin kokusunu dışarı salması ve renginin değişmesi olacaktır. Toz biber kokusu kızartma yapılan ortama yayıldığı anda karışım tavadan alınır ve yoğurtlu makarnanın üzerinde gezdirilir. Göz kararınca yapılan bu işlemde, yağın tüm yoğurtlu makarnaya elden geldiğince eşit dağılması önemlidir. Tahmin edileceği üzere yoğurtlu makarnanın bir kısmının çok yağlı, bir kısmının yağsız olması hoş bir durum olmayacaktır.
Yağı da hazır edildikten sonra yoğurtlu makarnayı bekletmeye gerek yoktur. Hemen tabaklara konarak servis edilebilir.
Yoğurtlu makarna tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.