{ "title": "Soya Soslu Makarna", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/soya-soslu-makarna.jpg", "date": "19.01.2024 04:24:43", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Soya Soslu Makarna, soya sosu haşlanmış soya fasulyesi, kavrulmuş tahıllar, tuzlu salamura suyu ve mantar püresinin 18 ay boyunca fermente edilmesinden meydana gelir. Genellikle doğu ve Asya ülkelerinde daha çok tüketilir. İçerisinde yağ bulunmadığı için rahatlıkla tercih edilebilir. Protein deposudur. Sıklıkla et, hindi ve tavuk yemeklerinde kullanılsa da makarnalara da oldukça yakışır. Makarna soslarında farklı tat arayanlar için oldukça iyi bir alternatiftir. Makarna oldukça pratik bir yemektir. Çok kısa sürede hazırlanır. Yapımının zaman almaması nedeniyle çoğunlukla kısıtlı zamanlarda ilk akla gelen yemek türüdür. Makarnayı çocuklar başta olmak üzer her yaştan herkes çok sever. Her öğünde tüketilebilir. Ayrıca ister sade olarak ister soslarla da birlikte tüketilebilir. Makarna sosları soya sosunda olduğu gibi yoğurt, kıyma, domates ve sebze gibi pek çok ürün kullanılarak hazırlanabilir. Ancak makarnaya lezzet katanın soslar olduğu unutulmamalıdır.

Soya Soslu Makarna İçin Gerekli Malzemeleri
Sosu için
Üzeri için
Soya Soslu Makarna Nasıl Yapılır?

Soya soslu makarna tarifinde öncelikli olarak makarnalar hazırlanmalıdır. Makarna haşlanırken sos hazırlığına geçilebilir. Geniş bir tencereye yaklaşık 1 litre kadar su konur ve yüksek ateşte kaynatılır. Su kaynadıktan sonra içerisine biraz tuz ve biraz sıvı yağ ilave edilir. Makarnaların birbirine yapışmaması için bu önemli bir püf noktasıdır. Daha sonra içerisine makarnalar ilave edilir. Makarnaların 6-7 dakika kaynaması yeterli olacaktır. Diğer bir yandan sos hazırlığı yapılır. Bunun için geniş bir tava tercih edilebilir. İlk önce mantar hazırlığı yapılır. Mantarların üzerindeki ince zar soyulur dörde bölünür. Mantarlar tercihe göre ince dilimler halinde de doğranabilir. Diğer malzemeler hazırlanırken mantarların beyazlaması için limonlu suda bekletilir. Domateslerin kabukları soyularak küp-küp doğranır. Taze soğan ve taze sarımsakların baş kısımları kesilerek iyice ayıklanır ve ince ince kıyılır. Tavanın içine biraz sıvı yağ eklenerek tava ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra mantarlar eklenir. Mantarlar fazla suyunu salıp sotelenmeye başlayınca içerisine taze sarımsak ve taze soğanlar eklenir. Taze soğanlar da kavrulduktan sonra domatesler eklenir. Domatesler diriliğini kaybettikten sonra sosun içine soya sosu, tuz ve baharatlar ilave edilir. Tüm malzemeler sosla birlikte kısık ateşte 7-8 dakika pişirilir. Haşlanan makarnalar süzülür ve soğuk sudan geçirilmeden sos tenceresine eklenir. Makarnalar sosla özleşene kadar 1-2 dakika kadar pişirilir. Diğer bir yandan küçül bir tavada susamlar zeytinyağında çok az kavrulur. Bunun için susamların renklerinin değişmesi yeterlidir. Servis tabağına alınan soya soslu makarna üzerine kavrulmuş susam dökülerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }