{ "title": "Salçalı Makarna Kalori", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/salcali-makarna-kalori.gif", "date": "21.01.2024 08:30:14", "author": "Eyüp ÇANKAYA", "article": [ { "article": "Salçalı Makarna Kalori; Makarna bilindiği gibi mutfağımıza İtalya Mutfağından gelmiştir. Makarna irmik veya una yumurta karıştırılarak kuru hamur ve bu hamur türünden hazırlanan gıda türüdür. Yapılışında kullanılan un türü ekmek yapımında kullanılan undan farklıdır. İçerisinde protein ve B vitamini yüksek olan makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizma tarafından çok hızlı bir şekilde parçalanarak enerjiye dönüşen bir gıdadır. Mide tarafından kolayca hazmı olan makarnanın nedeni de budur.

Makarna; Ülkemizde makarna üretimi ilk sanayi olarak 1922 yılında gerçekleştirilmiştir.1980 yıllara gelindiğinde ise dünyada makarna üretimi yapan ülkeler arasında 5. Sıraya yerleşilmiştir. Ülkemiz makarnayı dünyada İtalya'dan sonra en çok ihraç eden ülkedir. Buna rağmen tüketimi çok fazla olduğu için üretimi yetersiz kalmaktadır. Makarnanın yüksek kalite açısından belirleyici en önemli özelliği yüksek ısı teknolojisidir. Ülkemizde de bu teknoloji kullanılmaktadır. Farklı soslar ile yapılan birçok çeşidi bulunmaktadır. Sofralarımızın en pratik kolay hazırlanan ve vazgeçilmez yemek çeşididir. Yapılışı itibari ile kalori ve besin değerleri değişkenlik gösterir.

Salçalı Makarna Kalori; bakımından karbonhidrat değeri oldukça yüksek bir gıdadır. Besleyici bir besin olan makarna vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Genellikle salça veya üzerine ketçap sıkılarak tüketilen makarna hazırlanışı itibari ile içerisindeki besin değerleri değişiklik gösterir. Bir tabak salçalı makarna yaklaşık olarak 337 (Kcal) kaloriye denk gelmektedir. Aslında tam bir vitamin ve mineral deposu olan makarna kilo sorununa neden olmaz. Bu soruna neden olan tamamıyla hazırlanışında içerisine eklenen soslardan kaynaklı bir sorundur.
" } ] }