Peynirli makarna; sade makarnaya son derece basit bir şekilde aroma ekleyerek farklı tat elde etmek isteyenler için idealdir. Özellikle makarna gibi hamur işi yemeklerinin çok kullanıldığı öğrenci evleri için; içerdiği peynir aromasının besleyiciliği ve lezzeti sebebiyle peynirli makarna çok iyi bir seçim olacaktır. Tabii bunun dışında misafirlere veya ev halkına pratik bir tat sunmaya çalışanların isteklerini de fazlasıyla karşılayacaktır. Peynirli makarna tarifinin en büyük avantajı; lezzetinde herhangi bir olağanüstülük olmasa da çok basit ve pratik bir tarif oluşudur. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için adım adım peynirli makarna tarifinin hazırlanışı ve peynirli makarna için gerekli malzemeler listesi yazılmıştır. Kolay gelsin.
Peynirli makarna için gerekli malzemeler
200-300 gram beyaz peynir
Bir tutam fesleğen
200-300 gram makarna
Bir tutam pul biber
Bir tutam nane
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Rendelenmiş kaşar peyniri
Bir tutam tuz
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis içindir. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarlarını yukarıda verilenlerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Peynirli makarna tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeleri temin edildikten sonra peynirli makarna tarifine başlanabilir. Fakat öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin peynirli makarna tarifi için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; 200-300 gram beyaz peynir mümkün olduğunca küçük olacak şekilde küp-küp doğranmalıdır. Kaşar peyniri rendeleri de çok büyük olmamalıdır. Ayrıca bir tencere ile bir kabın da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda bulundurulması yeterlidir.
Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra peynirli makarna tarifinin ilk adımı uygulanır. Öncesinde ayarlanan tencereye 3/4'üne kadar su doldurulur ve ocakta ısınmaya bırakılır. Suyun kaynamasına yakın bir vakitte bir tutam tuz (Ortalama 2-2,5 tatlı kaşığı) ilave edilir ve karıştırılarak erimesi sağlanır. Daha sonra ısınan bu suya makarnalar ilave edilir ve haşlama işlemine başlanır. Dolayısıyla bu adımın sade makarna tariflerinden hiçbir farkı yoktur. 10 dakika kadar haşlandıktan sonra makarnalar sudan alınır ve güzelce süzülür.
Makarnalardan sonra sıra peynirli makarnanın peynir sosunu hazırlamaya gelmiştir. Hazırlık aşamasında ayarlanan kabın içine beyaz peynirler boca edilir. Üzerine de fesleğen, tüm baharatlar ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir. Malzemeler iyice özleşene kadar peynirli makarna sosu güzelce karıştırılır. Karıştırma esnasında peynirlerin püre haline gelmemesine dikkat edilmelidir.
Şimdi sıra peynirli makarnanın bu temel kısımlarının birleştirilmesine gelmiştir. Bunun için; ilk adımda haşlanan makarnalar tekrar tencereye alınır ve üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı konularak bir süre ocakta karıştırılır. Makarna sıvı yağı tamamen sindirince; önceki adımda hazırlanan peynirli makarna sosu da bu kaba ilave edilir ve bir süre karıştırma eşliğinde pişirilir. Beyaz peynirler erimeye başlamadan peynirli makarna ocaktan alınır ve sonraki adıma geçilir.
Bu adımda tenceredeki peynirli makarna servis tabağına konur ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenir. Bir süre karıştırıldıktan sonra tabaklara konur ve servisi yapılır.
Peynirli makarna tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.