{ "title": "Mantarlı Makarna", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/mantarli-makarna.jpg", "date": "18.01.2024 22:25:25", "author": "Rahi", "article": [ { "article": "
Mantarlı makarna; diğer makarna çeşitlerine nazaran daha az bilinse de farklı tatlar denemek isteyenler tarafından sık sık tercih edilen son derece lezzetli ve pratik bir makarna çeşididir. Mantarlı makarna tarifinin hazırlanışında; mantar sosunun hazırlanışı dışında, diğer makarna tariflerinden hiçbir fark yoktur. Yani tahmin edileceği üzere epey basit ve hazırlaması kolay bir tariftir. Yazının devamında da yeni bir çeşit denemek isteyenler için mantarlı makarna tarifinin adım adım uygulanışı ve mantarlı makarna tarifi için gerekli malzemeler yazılmıştır.

Mantarlı makarna için gerekli malzemeler
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; 3-5 kişilik standart servis için belirlenmiştir. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Mantarlı makarna tarifi nasıl yapılır?

Mantarlı makarna tarifine başlamadan önce malzemeler üzerinde birtakım işlemler yapılarak tarife uygun duruma getirilmelidir. Öncelikle mantarlar; ilerleyen aşamada sos olarak kullanılacakları için yıkanarak dilimlenmeli ve sos olarak kullanılmaya uygun küçüklükte parçalar halinde ince ince kıyılmalıdır. Mantarlarla aynı şekilde bir demet maydanoz da yıkandıktan sonra bıçak yardımıyla yeterince küçük parçalar halinde kesilmeli ve sos olarak kullanılmak üzere bir kenarda bekletilmelidir. Mantarlı makarna tarifi için hazırlık işlemleri bu kadardır. Bunların dışında; makarnanın bir grup; diğer sos malzemelerinin de ayrı bir grup olarak ayrılması, mantarlı makarna tarifinin daha hızlı hazırlanabilmesi açısından faydalı olacaktır. Ayrıca; pişirme işlemine uygun bir tencere ve kavurma işlemine uygun bir tavanın temin edilmesi gereklidir.

İlk adım gerçekleştirildikten sonra mantarlı makarna tarifine başlanabilir. Tarifin ilk kısmı olarak; makarna haşlanacaktır. Bunun için; haşlama işlemi için hazırlanan tencereye bir paket makarna boca edilir. Makarnaların yüksekliği hizasına kadar su doldurulur. Bir yemek kaşığı sıvı yağ da bu karışıma ilave edilir. Son olarak yeterince tuz ilave edildikten sonra; karışımın bulunduğu tencere ocağa konur ve haşlama işlemine başlanır. Bu kısım; bilindik makarna tariflerindeki gibi gerçekleştirilecektir. Yani; makarnanın içinde bulunduğu karışımla beraber yeterince haşlanması ve uygun kıvama gelerek yumuşaması sağlanacaktır. Makarnalar bu duruma gelinceye kadar tencerenin başında durulması ve arada sırada karıştırılması; daha sağlıklı bir haşlama sağlayacaktır. Makarnaların çiğ kalmamasına özen gösterilmesi gerektiği gibi; aşırı haşlanarak hamur gibi yumuşamamalarına da dikkat etmek gereklidir. Bu püf noktalara göre haşlanan makarnalar; bir makarna süzgecine konarak soğuk sudan geçirilir ve suyu süzülünceye kadar dinlenmeye bırakılır. Böylece, mantarlı makarna tarifinde bir sonraki aşamaya geçilebilir.

Mantarlı makarna tarifinde sonraki aşama olarak; sosun hazırlanması vardır. Mantarlı makarna sosu hazırlanırken; kavurma işlemi için temin edilen tava kullanılacaktır. İlk olarak; bir yemek kaşığı tereyağı bu tavaya konarak ocakta kızarmaya bırakılır. Tereyağı yeterince kızardıktan ve tavanın yüzeyine iyice dağıldıktan sonra sırasıyla sos için gerekli malzemeler eklenebilir. İlk olarak; mantarlı makarnanın temel aromasını oluşturacak olan mantarlar kavrulacaktır. Ocaktaki tavaya; dilimlenmiş olan mantarlar dökülür ve kavurma işlemine başlanır. Mantarların yeterince kavrulduğunun göstergesi; sularını çekmeleri ve büzülmeleri olacaktır. Mantarlar bu duruma geldikten sonra; bir paket krema da tavaya dökülür ve kavurma işlemine devam edilir. Yalnız tüm bu işlemler sırasında; karışımın sürekli olarak hafif şiddette karıştırılmasında fayda vardır. Bu şekilde karıştırılarak kavrulan krema-mantar karışımı iyice özleşerek rengi koyulaşınca; önceden kesilmiş olan maydanozlar da tavaya atılır ve aynı aşamalardan geçirilerek sosa iyice yedirilir. Böylece mantarlı makarna sosu da hazırlanmıştır.

Makarna ve sos kısımları ayrı ayrı hazırlandıktan sonra, mantarlı makarna tarifin için birkaç aşama kalmıştır. Bunlar iki yolla gerçekleştirilir: ya süzülmüş olan makarna, tencerede tekrar hafifçe ısıtılarak sosu ilave edilir ve iyice karıştırılır; ya da süzülmüş olan makarnalar direkt olarak servis tabaklarına alınır ve sosu da üzerlerine dökülür. İlk aşamada tercih edilirse sos; mantarlı makarna üzerinde fazla görsel bir niteliğe sahip olmayacak, ama tadı tüm mantarlı makarnaya dengeli olarak dağılacaktır. İkinci aşama tercih edilirse; sos sadece mantarlı makarnanın üst kısmında olacak; ama görsel olarak iştah açıcı bir görünüme sahip olacaktır. Hangi yolun tercih edileceği tamamen isteğe bağlıdır.

Yukarıda söylenen iki yoldan biriyle mantarlı makarna hazırlandıktan sonra tabaklara konur ve servisi yapılır.

Mantarlı makarna tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }