{ "title": "Makarnanın Zararları", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/makarnanin-zararlari.jpg", "date": "20.01.2024 08:22:03", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Makarnanın Zararları, Aslında makarna, tek başına zararı olan bir besin maddesi olamaz. Doğru pişirilip, doğru bir biçimde tüketildiği zaman çok faydası olan makarna, yanlış pişirme teknikleri ile zararlı bir gıdaya dönüşebilir. Bu durumda makarnayı zararlıyapan faktörler neler olabilir, buna bir göz atacak olursak:

Makarnanın Zararlı Gıdaya Dönüşmesi: Türkiye'de, yanlış bir yargı \"makarna çok fazla kilo aldırır\" durumu hâkim olduğu için, makarna tüketiminde dünyada birçok ülkenin gerisinde yer alır. Bu yanılgıya düşüren sebep ise makarnayı birbirinden değişik olan maddeler ile ve çok bol yağlı pişirerek tüketen insanların, kilo alması ve bu durumun halk tarafından benimsenmiş olmasındandır. Makarna, bol yağlı, salçalı ya da bol yağlı peynirli veya dolu tavuk ve et gibi ürünler kullanılarak, beraber pişirilince doğal olarak kilo aldırıcı zararları olan bir gıda haline dönüşür. Bu durumda esasen zararlı olan makarnanın kendisi değil, makarnayı pişirirken beraberinde kullanılan sos ve yağlar zararlı hale dönüştürür.

Burada Şunu da belirtmek yarar vardır. Sadece makarna değil hangi besin maddesinde aşırıya gidilirse o besin maddesi vücuda bazı zararlar verecektir. Bu zararın başında da gereksiz kilo alımı gelir. Diğer yemekler de olduğu gibi makarnayı her gün yemekte, iyi, sağlıklı bir beslenme değildir. Bir de yemek tabağına konulacak makarna miktarı için dikkat edilmesi, aşırıya kaçınılmaması gerekir. Aksi takdirde makarnanın zararları ortaya çıkacaktır.

Makarnanın Zararlarından Korunma: Makarna az yağla sade olacak bir şekilde pişirilip, porsiyonlar da iyi ayarlanırsa herhangi bir zarar değil, tersine faydası olur. Diyetisyenlerin birçoğunun önerdiği makarna hem B vitamini yönünden hem de protein bakımından zengin olan bir yemektir. Makarnanın yanında ekmek yenilmeye ihtiyaç duyulmaması da cabasıdır.

Makarnanın içerisinde var olan fosfor, potasyum kalsiyum ve demir gibi mineraller ile oldukça faydalıdır. Makarna sade olarak ya da yoğurt ile tüketildiği zaman, yanında ise domatesten yapılan zeytinyağlı salata olursa, hayli faydalı bir yemek olacaktır. Aşırı yağ tüketimi veya çeşitli soslardan kaçınıp, makarnayla beraber kola benzeri meşrubatlar içilmezse makarnanın zararlarındankurtulup, onun olumlu faydalarından yararlanabiliriz. Aksi durumda makarnanın zararı kaçınılmaz fayda yerine zararı olur. Yukarıda anlatıldığı üzere makarna tek başına zararlı olmadığı, pişirme ve yanında alınan diğer gıdalarla zararlı hale geldiği unutulmamalıdır.
" } ] }