{ "title": "Makarna", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/makarna.jpg", "date": "21.01.2024 08:55:17", "author": "Fazilet", "article": [ { "article": "Makarna, irmik ya da una yumurta ilave edilerek hazırlanan çeşitli biçimlerdeki kuru hamurdan yapılan yemek türüdür. Türk mutfağının en bilinen ve en sevilen kolay tariflerinin başında makarna gelir. Makarna içerisinde bol miktarda protein ve B vitamini bulundurmaktadır. Karbonhidrat grubunda yer alan makarna metabolizma tarafından hızlıca parçalanarak enerjiye dönüşen bir besindir. Bu nedenle kolayca hazmedilme özelliği taşıyan makarna hem sağlıklı hem de enerji verici bir yemek olmaktadır. Makarna sade, sebzeli, etli, peynirli, salçalı, kıymalı ve soslu çeşitlerde hazırlanarak tüketilebilen en kolay yemektir. Türkiye makarna üretiminde İtalya'dan sonra en fazla makarna ihraç eden ikinci ülke olarak bilinmektedir. Türk kadınlar en acil anlarda makarnanın kolay tarifi sayesinde lezzetli sofralar kurmaktadır. Ayrıca çocukların en sevdiği yemek olarak da makarna ilk sırada yer alır. Ülkemizde her evde tüketilen makarnayı hemen hemen herkes severek yemektedir. Bu kadar önemli bir besin maddesi olan makarna hakkında daha birçok bilgiyi bu makalemizde bulabilirsiniz. Sizlere öncelikli olarak oldukça kolay ve lezzetli bir makarna tarifi vereceğiz.

Makarna için malzemeler
Makarna Nasıl Yapılır?

Makarna tarifi için öncelikle tencerenize yeterli miktarda su koyun. Ocağa aldığınız tenceredeki su kaynayınca içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Kaynayan suya makarnaları koyarak pişmeye bırakın. Bu esnada domatesleri küp-küp doğrayarak küçük bir tavada sıvı yağın içerisinde pişirmeye başlayın. Sosun içerisine tuz, pul biber ve naneyi de ilave ederek bir süre pişirin. Pişen makarnaları süzerek hazırladığınız sosu da içerisine ilave edin. Kolay ve kısa bir sürede hazırladığınız makarna sofraya konmaya hazır.

Afiyet olsun.

Makarna hem lezzetli hem de en kolay yapılan yemek tarifidir. Sizlere önerdiğimiz tarif sofralarınızda oldukça lezzet bırakacak bir tattır. Bunun dışında makarna yapmanın birçok yolu vardır. Öyle ki istediğiniz sosu yaratabilirsiniz. Haşladığınız makarnanın üzerine hazırlamak istediğiniz sos tamamen size kalmıştır. İsterseniz sade salçalı, isterseniz domates soslu, kıyma soslu, peynirli, ketçap ve mayonezli ya da dileğinize göre yoğurtlu makarnayı bile tercih edebilirsiniz.

Makarna Pişirmenin Püf Noktaları

Makarna lezzetli ve kolay bir yemektir. Fakat her yemekte olduğu gibi makarna pişirmede de dikkat edilmesi gereken önemli bazı noktalar vardır. Püf noktalarına dikkat edilerek pişirilen makarnanın tadı başka olacaktır. Makarna pişirirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?
Makarna Kaç Kalori

Makarna lezzetli bir besin olmasının yanı sıra karbonhidrat bakımından da zengindir. 2-3 kaşık makarna 1 dilim ekmeğe eşit gelmekle birlikte, 1 tabak makarna ortalama 200 gr ve 330 kaloridir. Soslu makarnada ise kalori miktarı ortalama 350'ye kadar çıkmaktadır. Makarna kalori miktarı yüksek olmasına rağmen, kolayca hazmedilen ve vücutta kolayca parçalanan en doyurucu yemektir. Ekmeksiz olarak makarna tüketmenin zararı yoktur. 1 tabak makarna tüketimi kilo alma hissi değil tam tersine doyurucu olması nedeniyle ve kolay parçalanması nedeniyle diyetlerde bile tüketilmesi düşünülmelidir. Makarna tokluk hissi kazandırdığı için 1 porsiyonu oldukça faydalıdır. Fakat makarnanın kalorisi içerisine kattığınız sosa göre değişiklik göstermektedir.
  • 1 porsiyon makarnaya light yoğurt ilave ederek tüketirseniz kalori miktarı 450'ye çıkacaktır.
  • 1 porsiyon makarnaya 2 dilim kadar az yağlı peynir ilave edilirse yine kalori miktarı ortalama 450'ye ulaşır.
  • Porsiyona sadece sebze eklenirse kalori 430 civarına ulaşır.
  • Light ton balığı ilave edilerek tüketilen 1 porsiyon makarnada ise kalori miktarı 470'lere kadar ulaşır.
  • Karışık sos eklenen 1 porsiyon makarna 520 kaloriye yaklaşır.
  • Mantar sosu eklenen 1 porsiyon makarna ise 600 kaloriye kadar ulaşmaktadır.
Sizlere önerimiz makarna tüketirken oldukça az sos ilave ederek lezzeti artırmaya çalışmanızdır. Şunu unutmayın ki 1 öğün için 500-600 kaloriye kadar tüketilen 1 porsiyon makarna aslında çok da değildir. Makarna size hem tokluk hissi kazandıracak hem de gerekli proteinleri vücudunuza almanızı sağlayacaktır. Özellikle anneler çocuklarına makarna tüketimini sevdirmelidir. Çocuklar için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Sağlığınız ve beslenmeniz için makarnayı öğünlerinize koymalı, mümkünse haftada 1 kez mutlaka tüketmelisiniz. Ayrıca diyet listelerinde bile makarna yer alabilir. Fakat her besinde olduğu gibi makarnanın da tüketimine dikkat edilmesi önemlidir. Siz tutar da bol soslu makarnayı 2-3 porsiyon tüketirseniz ki makarnayı haftada 2-3 kez de yerseniz elbette ki kilo almak kaçınılmaz, makarna da kilo yapan bir yemek olur.
" } ] }