Makarna protein değeri; makarna sözcüğü İtalyanca'dan Türkçe'ye maccherone kelimesi ile geçmiştir. Kısaca makarna irmik ya da una yumurta karıştırarak elde edilen kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Makara hamurunun üretiminde kullanılan durum buğdayı diğer buğdaylardan farklıdır. Bu buğdayın protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Ayrıca makarna karbonhidrat olduğu için metabolizmada daha çabuk parçalanarak vücuda hızlı bir şekilde enerji sağlamaktadır. Bu nedenden dolayı kolayca hazmedilen bir besin grubudur. Makarna protein değerleri aşağıdaki gibidir.
Makarna (100 gram): 9.92 g
Spagetti (100 gram): 8.06 g
Salçalı makarna (100 gram): 6.31 g
Yoğurtlu makarna (100 gram): 5.93 g
Kepekli pişmiş spagetti (100 gram): 7.46 g
Pişmemiş makarna (100 gram): 11 g
Domates soslu helezon makarna (100 gram): 10.3 g
Sebzeli helozon makarna (100 gram): 8.3 g
Tavuklu farfella makarna (100 gram): 26.6 g
Makarna protein değeri yapılış şekline ve hamurun içeriğine göre değişmektedir.