{ "title": "Makarna Pişirme", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/makarna-pisirme.jpg", "date": "21.01.2024 13:40:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Makarna pişirme, genellikle herkes için kolaylıkla yapılabilen yemeklerden biridir. Evde yemek olmadığında ilk aklımıza gelen makarna pişirmektir. Dışarıdan kolay gibi görünen makarna pişirme konusundaki püf noktalarına dikkat ettiğimiz takdirde daha lezzetli makarnalar yeme şansımız olur. Peynirli, domatesli, kıymalı, sebzeli ve daha sayamayacağımız kadar değişik malzemelerle hazırlanan makarna her evde yardımcı yemek, bazen de ana yemek olarak pişiriliyor. Makarna pişirme sırasında ilk aşamadaki haşlamada su, tuz ve makarna oranı doğru ayarlandığı takdirde, diğer aşamalarda makarna pişirme sırasında zorluk çekmezsiniz. Bu yüzden usta aşçıların bile kullandığı ölçüleri sizlere vermek istiyoruz.

100 gram makarna için 1 litre su ve 10 gram tuz kullandığınız takdirde amacınıza ulaşacaksınız. Çünkü makarna haşlanırken tencerede rahat bir alana sahip olmalıdır. Bunu şöyle izah edebiliriz. 100 gram makarna pişerken hacmi 200-230 gram kadar oluyor. Suyun miktarı yeterli olmalı ki, makarnayı lezzetli yemelisiniz. Makarnayı suyun içine tamamen su kaynayınca atmalısınız. Hatta makarnayı atınca ocağın altını açarak suyun yeniden kaynamasını sağlamalısınız. Çünkü makarna soğuk olduğundan, su ilk anda kaynama noktasından daha aşağıya düşecek. Suyun içine atacağınız tuzu da makarnayı koymadan hemen önce atmalısınız. Daha erken atarsanız, suyun kaynama süresini uzatırsınız. Tuz suyun içinde eridiğinde hemen makarnayı atabilirsiniz. Bu sayede makarnaya tuzun nüfuz etmesini sağlar ve lezzetine katkı yaparsınız. Eğer makarna pişince tuzu atarsanız, hiçbir etkisi olmaz.

Makarna pişirme süresi ne kadar olmalı?

Makarna pişirme süresi de oldukça önemlidir. Çünkü fazla pişmiş makarnanın hazmı da zor olur. Pişerken nişasta taneleri parçalanır ve mide özsuyunu geçirme özelliği azalır. Bu yüzden makarnanın diri, dişe dokunur ve yapışmayacak kadar pişmesi gerekir. Biz bunu al dente pişirme yöntemi diyoruz. Böylece makarnayı yerken ağzınızda daha fazla çiğneyecek ve tükürük salgısının artmasına dolayısıyla hazmının daha kolay olmasına neden olacaksınız. Bazen makarna pişirme saniyeler içinde olur. Makarnanın pişmesi dıştan içe doğru gerçekleşir. İçi pişen makarna tam pişmiştir. Eğer tam pişmediyse makarnayı böldüğünüzde içi beyaz renkte olur. Bunu süre olarak vermek gerekirse, yaklaşık 10-13 dakikada makarna pişmiş olur.

Makarna pişirme sırasından süzme nasıl yapılmalı?

Makarnanızı pişti diyerek ocaktan indirdiniz. Ancak makarnayı süzdüğünüzde, içine sosunu koyarken hala makarnanın piştiğini söyleyelim. Haşlanan makarna süzülürken soğuk suyla temas ettirilmemelidir. Hemen sosunu ilave ederek servise hazır hale getirilmelidir. Sosunu makarna sıcakken konulması daha lezzetli olmasını sağlar. Çünkü sıcak olduğunda makarnanın gözenekleri açıktır ve sosun lezzetini içine çeker. Sadece makarna salatası yaparken süzme sırasında makarnayı soğuk sudan geçirmeli ve pişme aşamasına dur demelisiniz. Sıcak şekilde bekleyen makarna hala pişmeye devam edecektir.

Makarna pişirme sırasında soslar nasıl hazırlanmalı?

Makarnaya ilave edeceğiniz sosu aynı anda hazırlamaya çalışmalısınız. Çünkü makarna piştiğinde sosla 2-3 dakika içinde buluşmalıdır. Damak tadınıza uygun şekilde hazırladığınız sosla harmanlanan makarnanızı böyle daha lezzetli şekilde yeme şansınız olur. Makarna türlerine uygun sosları da tercih etmelisiniz. Yassı makarnalarla yoğurtlu, peynirli, yumurtalı, kremalı, yoğun soslar hazırlayabilir, uzun, yuvarlak makarnalarla salçalı, domatesli sosları tercih edebilir, burgulu makarnalarda ise sebzeli olan akıcı sosları kullanabilirsiniz. Son bir püf noktası da verelim. Makarna servisi yapacağınız tabağında sıcak olmasına özen gösterin. Böylece makarnayı ısı kaybına neden olmadan tüketme şansınız olur. Böylece lezzetinin en üst düzeyinde olan bir makarna pişirmiş olursunuz. Hadi iş başına, sevdiklerimiz bizden makarna bekliyor.
" } ] }