{ "title": "Makarna Nasıl Yapılır", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/makarna-nasil-yapilir.gif", "date": "19.01.2024 15:56:10", "author": "Yahşibay", "article": [ { "article": "
Makarna nasıl yapılır, makarna pişirmesi pek çok kişiye kolay gibi görünse de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Buna uyulmadığı takdirde, makarnanız sert ya da fazla yumuşak bir şekilde pişebilir. Makarna durum buğdayından elde edilen irmik ve suyla yapılan son derece besleyici bir besin maddesidir. Üretimi sırasında daha zengin bir makarna yapılacaksa, içine sebze tozu, yumurta tozu, vitamin gibi ilaveler yapılır. Bunlar hamur kalıplarıyla şekillendirilerek, kurutucularda kurutulur. Daha sonra paketlenerek kullanıma sunulur.

Makarna pişirilmek için nasıl hazırlanmalıdır?

Makarnanın en önemli unsuru haşlama sırasında suyun miktarı, içine koyulan tuzun oranına dikkat edilmesidir. Lezzetinin güzel olması biraz da bunlara bağlıdır. Bu yüzden haşlama suyunun ve içine koyduğunuz tuz miktarının iyi ayarlanması gerekir. Bunu ayarlamak için, şu ölçüden faydalanabilirsiniz. 100 gram makarna için, 10 gram tuz ile bir litre su kullanmanız yeterli olur. Bu ölçülere dikkat edilmesinin sebepleri arasında;
Makarnayı pişirirken suyuna atacağınız tuzu, suyun kaynamasından sonra ilave etmelisiniz. Tuzu daha önce atarsanız, suyun geç kaynamasına sebep olacaksınız. Tuzun erimesinden sonra makarnaları içine ilave edebilirsiniz. Bu sayede tuz makarnanın içine nüfuz edecek ve daha lezzetli pişecektir.

Makarnanın pişme süresi ne kadar olmalıdır?

Makarnanın fazla pişirilmesi hazmını zorlaştıracaktır. Buna sebep olan pişme esnasında parçalanan nişasta taneciklerinin mide özsularını geçiren özelliğinin az olması yüzündendir. Bu nedenle makarna pişirilirken dişe dokunacak, yapışmayacak, diri olacak yani al dente denilen şekilde olmalıdır. Böyle pişirilen makarna için, ağızdayken daha fazla çiğneme hareketi yapılacak, tükürük salgısı artacak ve hazmı daha kolay olacaktır. Makarnanın istendiği gibi pişmesi çok kısa sürede gerçekleşir. Makarna pişme sırasında dışarıdan içeriye doğru pişecektir. İçi pişen makarna tam olarak pişmiş olur. İyi pişmeyen makarnanın içi, beyaz bir renge sahip olur. Her marka makarnanın farklı pişme süresi olmasına rağmen, genellikle 10-13 dakika içinde makarna gerektiği gibi pişer.

Makarna piştikten sonra nasıl süzülmelidir?

Haşlama suyunda pişti dediğiniz makarnanın süzme sırasında ve sosunu karıştırırken hala piştiğini belirtelim. Haşlanan makarnanın süzme işlemi sırasında soğuk suyla temas ettirilmemesi gerekir. Bu makarnanın pişmesini kesintiye uğratacaktır. Makarnayı süzdükten hemen sonra, sosuyla birlikte harmanlamanız gerekir. Elbette hazırladığınız makarnayı hemen servise sunmalısınız. Sıcak makarnanın içine sosu ilave ettiğinizde, hala pişen makarnanın gözenekleri açık olduğundan, sosun lezzetini içine çekecektir. Bu sayede çok lezzetli bir makarna yiyebilirsiniz. Ancak makarna salatası ya da fırında makarna yapacaksanız, haşlanan makarnayı soğuk sudan geçirmeniz gerekir. Böylece makarnanın pişmesini durduracaksınız. Makarnanın hangi dirilikte pişmesini istiyorsanız, soğuk sudan geçirmelisiniz. Sıcak kalan makarna durduğu sürece pişmeye devam edecektir.

Makarna sosları nasıl hazırlanmalıdır?

Makarnayı lezzetli bir şekilde tüketmek istiyorsanız, sosların da aynı zamanda hazırlanması gerekir. Makarnayla sos pişirilip 2-3 dakika içinde birbiriyle harmanlanmalıdır. Makarnanın özelliğine uygun şekilde sosların hazırlanması gerekir. Yuvarlak ve uzun yapılı makarnalarda domatesli ve salçalı soslar, yassı makarnalarda yoğurtlu, peynirli, yoğun kıvamlı, yumurtalı ve kremalı soslar, burgu makarnalarda akıcı olan sebzeli soslar kullanmanız yerinde olur. Makarna ve sosu buluşturduktan sonra, bunu servis edeceğiniz tabağın da sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Pişme sırasında ve sonrasında ısısını korumuş olan makarna, en lezzetli şekilde tüketilecektir. Sevdiklerinizi bu mükemmel lezzetten mahrum etmeyin. Püf noktalarına dikkat ederek, makarnalarınızı hazırlayın.

Lezzetli makarna pişirmek için uyulması gereken kurallar

Miktarı ve türleri: Kişi başına ortalama 100 gram makarna yeterlidir. Bu oran en fazla 125 gram olmalıdır. İnce yapılı ve küçük olan makarnalar için hafif sosları, kalın ve iri yapılı olanlar için yoğun sosları kullanın.

Doğru şekilde pişirmek: Makarna daima bol suyun içinde haşlanmalıdır. Aksi halde pişerken birbirine yapışacaktır. Üzerinde yazan pişme önerilerinin dışında, kendi zevkinize uygun şekilde makarnayı pişirebilirsiniz. Yukarıda anlattığımız şekilde süzülmeli ve soslanması gerekir.

Sebze ve yağ miktarları: Makarnayı lezzetli yemek istiyorsanız taze sebzeler kullanılmalı, yağ olarak sızma zeytinyağı tercih edilmelidir. Tereyağı ise hem lezzet hem de sosun bağlayıcılığa katkı sağlar.

Et ve deniz mahsulleri: Deniz mahsullerinin de taze olmasına dikkat edin. Kıyma kullanacaksanız donmuş olmasından ziyade taze çekilmiş olması gerekir. Füme etleri kızartarak kullanmalısınız.

Makarna seçimi: İyi, kaliteli durum buğdayından yapılan makarnalar al dente pişerek, sosları daha iyi taşırlar. Kalitesiz makarnalar pişme sırasında hamurlaşır ve birbirine yapışır. Özellikle son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

Soslar: Hazırlanan soslar makarnaları kaplayacak şekilde sıvı olmalıdır. Baharatlar uzun süre pişecek soslarda kullanılmalıdır. Pişmelerine yakın içine tereyağı ya da zeytinyağı ilave edebilirsiniz.

Peynir kullanımı: Makarna için kullanacağınız peynirleri hazır rendelenmiş olarak almayın. Bunlar sosun kalitesini bozacaktır. Evde kendiniz rendeleyerek peynirle sos hazırlamalısınız.
" } ] }