- 2 yemek kaşığı un
- 2 bardağı süt
- Sıvı yağ
- Tereyağı
- Tuz
Lazanya Makarna Üzeri için
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Lazanya Makarna Nasıl Yapılır?
Lazanya makarna yapımı için öncelikli olarak doğru fırın kanının seçilmesi gerekir. Makarna kıymalı ve beşamel sos ile kat kar serilerek yapılacağından derin bir fırın kabı tercih edilebilir. Fırın kabı yerine tercihe göre derin dikdörtgen borcam da kullanılabilir. Fırın kabı ayarlandıktan sonra sosların hazırlığına başlanır. Önce kıymalı sos hazırlanır. Bunun için soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur. Soğanlar küp şeklinde doğranırken sarımsaklar ise ince ince kıyılır. Tavaya bir miktar sıvı yağ konulur. Yağ kızdıktan sonra soğan ve sarımsaklar ilave edilerek kavrulmaya başlanır. Sivri biberlerin baş kısımları kesilerek çekirdekleri ayıklanır. Biberler boylamasına ortadan ikiye kesilerek yarım ay şeklinde doğranır. Soğan ve sarımsaklar biraz yumuşadıktan sonra sivri biberler ilave edilir. Yaklaşık 2-3 dakika sote yapıldıktan sonra kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi değişinceye kadar kavurma işlemine devam edilir ve tavaya salçalar ilave edilir. Salça ilave yapıldıktan iyice kavrulmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yemekte çiğ salça tadı fark edilir. Salçalar kavrulduktan sonra tavaya kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir. Maydanozlar iyice yıkanır ve sap kısımlarından ayıklanır. Kesme tahtasına alınarak çok ince kıyılarak tavaya ilave edilir.
Tüm malzemeler 1-2 dakika sotelendikten sonra baharatlarla birlikte su ilave edilir. Hazırlanan sos kısık ateşte iyice kaynatılır. Diğer bir yandan beşamel sos hazırlığı yapılır. Farklı bir sos tavasında bir miktar sıvı yağ ve tereyağı ile un kavrulur. Unun kokusunun çıkıncaya kadar kavrulması gerekir. Aksi takdirde sosta un kokusu ve tadı fark edilir. Bu da lazanya makarnası tadının bozulmasına sebep olur. Un kavrulduktan sonra tencereye yavaş yavaş süt ilave edilir. Süt ilave edilirken unun topaklanmaması için tel çırpıcı ile sos hızlı bir şekilde karıştırılır. Üzerine tuz ilave edildikten sonra beşamel sos kısık ateşte kaynatılır. Yoğun bir kıvam elde edilince ocaktan alınır. Beşamel sosa tercihe göre karabiber de eklenebilir. Artık tüm soslar da hazırladığına göre lazanya makarnası yapımına geçilebilir. Lazanyanın pişirilme şekillerine göre birden faza çeşidi ardır. Bu tarif için haşlanmadan kullanılabilecek lazanya makarnası tercih edilmelidir. Fırın kabının altına bir miktar beşamel sos dökülür. Üzerine fırın kabına sığacak şekilde lazanyalar yerleştirilir. Lazanya üzerine önce kıymalı sostan daha sonra tekrar beşamel sostan dökülür. Aynı işlem fırın kabı dolana kadar tekrarlanır. En üst kata lazanya makarnaları dizildikten sonra beşamel sos dökülür. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında yaklaşık 18-20 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan makarnanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri gezdirilerek tekrar fırına verilir ve kaşar peyniri eriyip renk değiştirinceye kadar 7-8 dakika kadar daha pişirilir. Fırından çıkarılan lazanya makarna oda sıcaklığında bir müddet bekledikten sonra istenilen şekilde dilimlenir. Servis tabağına alınan lazanya makarna sıcak olarak servis yapılır.