{ "title": "Köri", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/kori.jpg", "date": "20.01.2024 05:01:53", "author": "Nimet", "article": [ { "article": "
Köri, birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen baharattır. Başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asyada da kullanılır. Köri'nin içinde zerdeçal ve sumak vardır. Köri genellikle beyaz et, kırmızı et ve tavuk yemeklerinin üzerine sos olarak kullanılır.

Köri kullanmanın faydaları nelerdir?

Vücutta biriken zararlı maddeleri atar.

Bağırsak hareketlerini artırır, sindirimi kolaylaştırır.

Karaciğer yağlanmasını engeller.

Safra taşı ve çamurunun atılmasında yardımcıdır.

Soğuk algınlığı ve gripte semptonların iyileşmesin de burun akıntısının azalmasında ve aynı zamanda balgamın kolayca atılmasında faydalıdır.

İştah kesici özelliği olduğundan dolayı zayıflama da yardımcı olur.

Antioksidan etkisinden dolayı kanser önleyici olarak bilinir.

Bağırsak yüzeyinde gelişen polipler ve kanserleşme eğilimi olan oluşumların gerilemesini sağlar.

Körinin içerisinde bulunan zerdeçal bileşiminin etken maddesi “kurkumin” laboratuvar ortamında Cork Kanser Araştırma merkezi tarafından yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğünü saptamışlardır.
" } ] }