Köri soslu makarna hem basit, ekstradan fazla çaba gerektirmeyecek hem de farklı lezzet tadımını sağlayacak bir tarif arayanlar için idealdir. Sosunun hazırlanması dışında köri soslu makarna tarifinin diğer klasik makarna tariflerinden hiçbir farkı yoktur. Ayrıca malzemeler herkesin her yerde bulabileceği cinsten olduğu için ve tarifin aşamaları da çok kolay olduğu için; özellikle öğrenci evleri, vs. Fazla çeşit şansı olmayan yerler için çok uygun bir tariftir. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için köri soslu makarna malzemeleri ve adım adım köri soslu makarna tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Köri soslu makarna için gerekli malzemeler
1 yemek kaşığı un
1 paket makarna
Bir tutam tuz
2 tatlı kaşığı köri
1 paket krema
Yeterli miktarda sıvı yağ
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Köri soslu makarna tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra köri soslu makarna tarifine başlanabilir. Fakat önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin köri soslu makarna hazırlamak üzere uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; malzemeler temin edilip kolay ulaşılabilecek şekilde dizildikten sonra bir adet tava ve bir adet tencerenin de hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra köri soslu makarna tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adım; klasik makarna haşlama ile geçecektir. Öncesinde ayarlanan tencereye yeterince su konur ve içine makarnalara dökülerek ocakta pişmeye bırakılır. Yeterince pişen makarnalar yine tipik bir şekilde süzgece alınarak suyundan süzülerek bir kenarda soğuması için bekletilir. Fakat köri soslu makarna tarifinde farklı olarak; bu makarna suyundan 1 su bardağına yakın bir miktarda alınıp ayrılması gereklidir. İleride kullanılacaktır.
Makarnanın haşlanmasından sonra sosun hazırlanması ile köri soslu makarna tarifine devam edilir. Öncesinde ayarlanan tavaya yeterli miktarda sıvı yağ dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez 1 yemek kaşığı un bu tavaya dökülür ve kavurma işlemine başlanır. Tüm bunlar sırasında tabii ki karıştırma da yapılmalıdır. Kavrulma belirtisi olarak un pembeleşmeye başlayınca 1 paket krema da tavanın içine boca edilir ve aynı kavurma işlemine tabi tutulur. Elde edilen son karışım; kavrulma belirtisi olarak topaklaşacak ve koyu renkli bir kıvam alacaktır. Belirtiler görülünceye kadar kavurma işlemine devam edilir.
Tavada köri soslu makarnanın sosu hazırlanırken diğer yandan; makarna haşlanması sırasında ayrılan 1 su bardağı makarna suyuna 2 tatlı kaşığı körü dökülür ve iyice homojen oluncaya kadar karıştırılır. Tavadaki krema-un karışımı yeterince kavrulduktan sonra bunların üzerine eklenir. Böylece köri sosu hazırlanmış olur.
Artık körü soslu makarnanın temel kısımları tamamlanmış, geriye sadece uygun bir şekilde birleştirilmeleri kalmıştır. Bunun için; büyükçe bir tencereye pişmiş makarnalar alınır ve köri sosu da üzerinde gezdirilir. Ardından yeterince karıştırılarak sosun yayılması ve istenen köri soslu makarna görünümüne gelmesi sağlanır.
Son hali verilen köri soslu makarna; tabaklara alınır ve servisi yapılır.