{ "title": "Kıymalı Fırında Makarna", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/kiymali-firinda-makarna.jpg", "date": "21.01.2024 18:31:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Kıymalı Fırında Makarna, fırında makarna çeşitleri arasında ilk akla gelen kıymalı fırında makarnadır. Fırında makarna olarak sıklıkla kıymalısı tercih edilir. Başlı başına bir öğündür. Kıyma ve makarnanın birleşimi sayesinden besin değeri oldukça yüksek bir yemek çıkmıştır ortaya. Her türlü makarnayla uyum sağlayacak bir yemektir.

Kıymalı Fırında Makarna İçin Malzemeleri
Kıymalı Sos için
Sosu için
Kıymalı Fırında Makarna Nasıl Yapılır?

Kıymalı fırında makarna yapımında tüm malzemeleri önceden hazırlayalım. Daha sonra birkaç küçük hazırlıkla kıymalı fırında makarna yapımına geçilebilir. Bunun için önce makarnaların haşlanması gerekir. Derin bir tencereye bolu su konur ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra tencereye bir miktar tuz atılarak, ardından makarnalar ilave edilir. Makarna çeşidi olarak fırın makarnanız yoksa tercihinize göre spagetti de kullanabilirsiniz. Kıymalı fırında makarna için küçük bir püf noktası makarnanın çok fazla haşlanmamasıdır. Makarna fırında ayrıca pişeceği için 5-6 dakika kadar suda haşlanması yeterli olacaktır. Makarna haşlandıktan sonra suyu süzülür ve bir kenara alınır.

Diğer bir yandan genişçe bir tencerede kıymalı sosun hazırlığına başlanır. Bunun için soğan ve sarımsakların kabukları soyulur ve soğanlar küp şeklinde doğranırken sarımsaklar ince ince kıyılır. Tencereye bir miktar sıvı yağ konulur. Yağ kızınca soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Sivri biberlerin çekirdekleri ayıklanır. Boylamasına kesilerek yarım ay şeklinde doğranır. Soğan ve sarımsaklar biraz yumuşayınca sivri biberler ilave edilir. Yaklaşık 2-3 dakika sote yapıldıktan sonra kıyma ilave edilir ve kıymanın rengi dönünceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Daha sonra salçaları ilave edebilirsiniz Salçalardan hemen sonra tencereye kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir. Maydanozlar iyice yıkanır ve sap kısımlarından ayıklanır. Kesme tahtasına alınarak çok ince kıyılarak tencereye ilave edilir. Tüm malzemeler 1-2 dakika kavrulunca, baharatlarla birlikte haşlama suyu ilave edilir. Hazırlanan sos iyice kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır.

Tencerenin genişçe olması makarnanın da tencereye ilave edilerek kıymalı sosla karıştırılacak olmasıdır. Makarna kıymalı sos ile iyice harmanlanır. Kıymalı fırında makarna için kullanılacak olan fırın kabının tabanı sıvı yağ ile iyice yağlanır. Fırın kabının derin olmayan yayvan olanlarından tercih edilmesi tavsiye edilir. Diğer bir yandan farklı bir tencerede bir miktar sıvı yağ ve un kavrulur. Unun kokusunun çıkıncaya kadar kavrulması gerekir. Aksi halde makarnada unun kokusu hemen fark edilir. Bu da makarnanın tadının bozulmasına sebep olur. Un kavrulunca tencereye süt ilave edilir. Sos yoğun bir kıvama gelinceye kadar iyice kaynatılır. Son olarak tuz ilave edilerek sos ocaktan alınır. Hazırlanan sosun yarısı kıymalı makarna ile iyice karıştırılır. Diğer bir yarısı ise makarnanın üzerine dökülür. Makarnanın üzerindeki sos kaşığın tersiyle fırın kabının her yerine eşit olarak dağıtılır. Hazırlanan makarna önceden ısıttığınız 220 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar üstü nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılan fırında makarna oda sıcaklığında bir süre bekletilip, arzu edildiği gibi dilimlenir. Servis tabağına aldığınız dilimlenmiş kıymalı fırında makarna sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }