{ "title": "İtalyan Makarna Sosları", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/italyan-makarna-soslari.jpg", "date": "19.01.2024 02:36:47", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "İtalyan makarna sosları, Makarna 1154 yılında Sicilya'da giriş yapmıştır. Kolaylıkla saklanabilmesi sayesinde 14-15. Yüzyıllarda kullanımı iyice artan makarna Amerika'ya keşfe çıkan gemiler için büyük bir nimet olmuştur. Amerika'nın keşfinden sonra dünya çapında tüm gemilerde makarna bulunmuş, stoklanmış ve hatta uzun yolculukların ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Yaptığınız makarnanın lezzet derecesi soslara bağlıdır. İtalya'yı makarna konusunda ikiye ayırırsak Kuzey İtalya'da daha çok kremalı soslar kullanılır, Güney İtalya'da ise Domates, Arabbiata ve Carbonara kullanılır. Şimdi size kendinizi İtalya'da gibi hissettirecek oraya gitme zahmetine girmeden tadacağınız nefis İtalyan makarna soslarını paylaşmak istiyorum. Bunlardan bazıları Spagetti Carbonara, Spaghetti Bolognese, Pasta Con Pomodoro E Basilico Spaghetti Bolognese, Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino, Fettuccine Con Salmone, Basil Pesto Pasta, Fettucine Alfredo, Linguine Scampi Pasta alla, Norma Formaggi Pasta gibi. Ben zizinle deneyimlediğim bazı sosları paylaşacağım.

Fettucine Alfredo Kullanılan malzemeleri
İtalyan Makarna Sosları Nasıl Yapılır?

Öncelikle Fettuccineyi İtalya da bir laf vardır 'al dante' yani dişe dokunur şekilde haşlayın (Yaklaşık 9 dk kadar) Her makarnayı haşlarken haşlama suyundan 2 bardak kadar su ayırın farkı göreceksiniz. Daha sonra sos tencerenize tereyağını atın, ayırdığın 2 bardak haşlama suyundan sadece birini ekleyin ve üstüne makarnanızı koyun. En son parmesan peynirini yavaş yavaş makarnanızın üzerine ekleyin geri galan 1 bardak haşlama suyunu göz kararı koyabilirsiniz. Tüm sosu makarnaya yedirdiğiniz zaman makarnamız hazır demektir.

Afiyet Olsun.

Spaghetti Bolognese malzemeleri
Spaghetti Bolognese Nasıl Yapılır?

Öncelikle zeytinyağını geni bir kapta orta ateş seviyesinde ısıtın. Soğan, sarımsak, havuç ve kereviz saplarını zeytinyağının üzerine ekleyin ve yavaşça karıştırarak pişirin. 5-6 dakika sonra kıymayı da ekleyerek 10 dk da onu pişirin. Daha sonra doğranmış domatesleri, domates püresini, defne yaprağını, maydanozu ekleyin ve biraz da tuz ekleyin. En son parmesanı da ekleyerek servise hazır hale getirin.

Afiyet Olsun.

Pasta Con Pomodoro E Basilico malzemeleri
Pasta Con Pomodoro E Basilico Nasıl Yapılır?

Öncelikle çeri domatesleri 4'e bölerek doğrayın. Genişçe bir sos tavasında zeytinyağını koyun üzerine sarımsak ve pul biberi atın. Sarımsak kokusunu vermeye başlayınca domatesleri atın. Domatesler piştikçe ayrılan kabukları alın. Üzerine tercih ettiğiniz kadar fesleğen ve tuz koyun piştikten sonra sosu soğutun ve robottan geçirin. Hazır olan dişe dokunur makarnanızı sos tavasına dökün üzerine permasan peynirini eğeleyerek servis edin. Afiyet Olsun

Püf nokta; bu tür soslu makarnalarda mutlaka sosu makarna tenceresine değil makarnayı onun sos tenceresine boşaltın. Sosunuzun biraz fazlaysa makarnanızı haşladığınız suyla sosunuzun yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Böylelikle makarnanızın aroması da sosa geçmiş olacaktır.
" } ] }