{ "title": "Glutensiz Makarna", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/glutensiz-makarna.jpg", "date": "19.01.2024 21:43:59", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Glutensiz makarna, gluten alerjisi olan kişiler için üretilmiş ürünlerden biridir. Glutensiz olarak üretilen gıdalar çölyak hastalığı bulunan kişilerin beslenmesi için hazırlanmış ve gluten içeriği 20 mg/kg ile sınırlandırılan gıdalardır. Gluten tahıl, arpa, buğday, çavdar ve yulaf içinde bulunan bir proteindir. Gluten hamurlar içerisinde elastik bir yapıya sahiptir ve hamura dayanaklılık veren bir proteindir. Gluten içeren tahıllardan yapılmış olan unlu gıdalar sofralarda yüzyıllardır tüketilmektedir. Glutensiz gıdalar, çölyak hastalığının şimdilik tek tedavi yöntemi olarak görülmektedir. Bu gıdalar içerisinde yer alan glutensiz makarna sade olarak, soslu olarak ya da garnitür şeklinde başka ana yemeklerin yanında tüketilebilmektedir. Glutensiz makarna ile yapabileceğiniz lezzetli tariflerden birisi aşağıdaki gibidir. Ancak tarifi yaparken doğrama ya da rendeleme yapacağınız ekipmanların gluten içeren gıdalara temas etmemiş olmasına dikkat edin.