{ "title": "Fırında Kıymalı Makarna Tarifi", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/firinda-kiymali-makarna-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 17:10:23", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Fırında Kıymalı Makarna Tarifi, kıyma ve makarna birbirine çok yakışan yiyeceklerdir. Makarna her daim sevilen ve neredeyse her öğün tüketilebilecek bir besin haline gelmiştir. Makarnanın içerisine kıymanın da eklenmesi makarnanın besin değerini oldukça yukarılara çıkarmıştır. Makarna özellikle çocuklar tarafından çok sevilen bir yemektir. Kıymalı makarna çocuklar için besin değeri oldukça yüksek bir yemek haline gelmiştir. Makarnanın aynı zamanda fırınlanması tadına farklı bir lezzet katmıştır.

Fırında Kıymalı Makarna İçin Malzemeleri
İç Malzemeleri
Sosu için
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 bardağı süt
  • 1,5 bardağı su
  • Sıvı yağ
  • Tuz
Üzeri için
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Fırında Kıymalı Makarna Nasıl Yapılır?

Fırında kıymalı makarna yapımı için öncelikli olarak makarnaların haşlanması gerekir. Bunun için derin bir tencerede yaklaşık 1 litre kadar su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra tencereye bir miktar tuz atılır ve ardından makarnalar ilave edilir. Makarna çeşidi olarak fırın makarna bulunamazsa spagetti de tercih edilebilir. Makarnalar fırında ayrıca pişeceği için çok fazla kaynatılmaması gerekir. Makarnanın çok az diriliğini kaybetmesi yeterli olacaktır. Makarna haşlandıktan sonra suyu süzülür ve bir kenara alınır. Diğer bir yandan genişçe bir tencerede iç malzemeler pişirilir. Bunun için soğan ve sarımsakların kabukları soyulur ve soğanlar küp şeklinde doğranırken sarımsaklar ince ince kıyılır. Tencereye bir miktar yağ konulur. Yağ kızdıktan sonra soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Soğanlar biraz yumuşadıktan sonra kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi döndükten sonra yaklaşık 2-3 dakika sonra salça ilave edilir. Salça iyice kavrulur. Üzerine kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler ilave edilir. Maydanozlar yıkanır ve sap kısımlarından ayıklanır. Kesme tahtasında çok ince kıyılarak tencereye ilave edilir. Tüm malzemeler 1-2 dakika kavrulduktan sonra baharatlar ile su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Diğer bir yandan farklı bir tencereye bir miktar sıvı yağ eklenir.

Sıvı yağ iyice kızdıktan sonra üzerine un ilave edilerek unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra tencereye süt ve su ilave edilir. Sos yoğun bir kıvam buluncaya kadar yaklaşık 10-12 dakika kadar iyice kaynatılır. Son olarak tuz ilave edilerek sos ocaktan alınır. Fırında makarnanın pişirileceği fırın kabının altına sosdan bir miktar dökülür. Üzerine makarnanın yarısı ilave edilir. Makarnanın üzerine kıymalı harcın tamamı boca edilir. Ara kata tekrar sosdan ilave edilir ve üzerine makarnanın diğer yarısı ilave edilir. En üste sosun tamamı dökülerek makarnanın tamamı kaplanır. Hazırlanan makarna önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan makarnanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri gezdirilerek tekrar fırına verilir ve kaşar peyniri eriyip renk değiştirinceye kadar 7-8 dakika kadar daha pişirilir. Fırından çıkarılan fırında makarna oda sıcaklığında bir müddet bekledikten sonra istenilen şekilde dilimlenir. Servis tabağına alınan dilimlenmiş fırında makarna sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }