{ "title": "Domatesli Makarna Sosları", "image": "https://www.makarnatarifleri.gen.tr/images/domatesli-makarna-soslari.jpg", "date": "20.01.2024 00:38:29", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Domatesli Makarna Sosları, makarna yediden yetmişe herkesin severek yediği bir yemektir. Damak zevkine göre farklı soslar hazırlanarak makarnanın lezzeti arttırılabilir. Makarnaya asıl lezzetini katan hazırlana soslardır. Makarna soslarında genellikle domatesli ile hazırlanan soslar daha çok tercih edilir. Bu soslar çocuklar tarafından da tercih edilir. Tercihe göre içerine farklı malzemeler ve farklı baharatlar katılarak birbirinden farklı birçok domates sosu hazırlanabilir. Tarifleri verilen domatesli makarna soslarının hazırlaması oldukça kolaydır. Malzemeler tüm marketlerde rahatlıkla bulunabilir. Çok fazla el oyalamaz. Makarna haşlanırken domatesli sosların pişirilmesi tamamlanmış olur. Hazırlanan soslar ister sıcak olarak makarna ile karıştırılır ister kavanozlara doldurularak buzdolabında muhafaza edilir.

Sarımsaklı domatesli makarna sosu için gerekli malzemeler
Sarımsaklı domatesli makarna sosu nasıl yapılır?

Sarımsaklı domatesli makarna sosu için domateslerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır. Tava ocağa alınır ve içerisine zeytinyağı konulur. Yağın içine ilk önce sarımsaklar konulur. Sarımsakların kokusu çıkınca içerisine domatesler eklenir. Domatesler yumuşayana kadar kavrulur. Üzerine tuz ve baharatlar ve su ilave edilerek tavanın altı kısılır. Sarımsaklı domatesli makarna sosu 5-6 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve haşlanan makarna üzerine dökülerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Domatesli salçalı makarna sos için gerekli malzemeler
Domatesli salçalı makarna sosu nasıl yapılır?

Domatesli salçalı makarna sosu için geniş bir tavaya zeytinyağı ilave edilerek tava ocağa alınır. Sarımsakların kabukları soyularak biraz tuz ile havanda iyice dövülür ve tavaya konulur. Sarımsaklar 15-20 kavrulduktan sonra üzerine biber salçası ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulur. Domateslerin kabukları soyulur ve rende yardımıyla rendelenir. Salçanın üzerine domatesler ilave edilir. Maydanozlar saplarından ayıklanarak ince ince kıyılır. Maydanozlar da tavaya alınarak tüm malzemeler 1-2 dakika iyice kavrulur. Son olarak üzerine tuz ve istenilen baharatlarla birlikte su ilave edilerek ocağın altı kısılır. Domatesli salçalı makarna sosu 3-4 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınarak makarnayla karıştırılır.

Afiyet olsun.

Acılı domatesli makarna sosu yapımı için gerekli malzemeler
Acılı domatesli makarna sosu nasıl yapılır?

Acılı domatesli makarna sosu için öncelikli olarak chili biberler iyice yıkanır. Daha sonra baş kısımları kesilerek tohumları ile inc ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Sos için kullanılacak olan tava ocağa alınır ve içerisine zeytinyağı konulur. Yağın içine ilk önce salça eklenir. Salçanın kokusu çıkana kadar iyice kavrulur. Salçanın üzerine domatesler ilave edilir. Domatesler 1-2 dakika kavrulduktan sonra chili biberleri eklenir. Tuz ve baharatlarla birlikte 1 çay bardağı suda ilave edilerek sos kaynamaya bırakılır. Sos yaklaşık 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Tüm malzemeler ezici yardımıyla tava içerisinde ezilir ve püre haline getirilir. Acılı domatesli makarna sosu haşlanan makarna üzerine dökülerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Bulyonlu domatesli makarna sosu için gerekli malzemeler
Bulyonlu domatesli makarna sosu nasıl yapılır?

Bulyonlu domatesli makarna sosu için domateslerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Sos tavasına bir miktar zeytinyağı konularak domatesler 1-2 dakika kavrulur. Sıcak su dolu bardağın içine et bulyonlar konulur ve kaşık ile karıştırılarak eritilir. Hazırlanan bulyonlu su kavrulan domateslerin üzerine ilave edilir. Bulyonların içerisinde yeteri miktarda tuz ve baharat bulunduğu için sosa harici eklemeler yapılırken dikkat edilmelidir. Ayrıca et bulyon yerine tavuk bulyon ya da sebze bulyon da tercih edilebilir. Bulyonlu domatesli makarna sosu yaklaşık 5 dakika kadar kaynadıktan sonra üzeri göz göz olunca ocaktan alınır. Haşlanmış makarna ile karıştırılarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

" } ] }