Fiyonk Makarna



Fiyonk makarna; ülkemizde belki de tadını bilmeyen kimsenin olmadığı, en çok tercih edilen makarna tariflerinde biridir. Ev hanımlarının akşam yemeklerinde veya misafir yemeklerinde tercih edişinden, öğrenci evleri, bekar evleri, vb. yerlerde sık sık hazırlanan pratik bir tarif oluşuna kadar fiyonk makarna, her mutfak seviyesindeki ve her kesimdeki insanın rahatça hazırlayabileceği bir tariftir. Yazının devamında da ilk defa kendisi hazırlayacak olanlar için fiyonk makarna için gerekli olan malzemelerde ve fiyonk makarna tarifinin adım adım hazırlanışından bahsedilmiştir.

Fiyonk makarna için gerekli malzemeler:
  • 2-3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket fiyonk makarna
  • 70 gram kaşar peynir (rendelenmiş olacak)
  • Yeterli miktarda tuz
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı sıvı yağ
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları standart 4-5 kişilik servis için daha uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarlarını kişi sayısına göre orantılı olarak ayarlaması gereklidir.

Fiyonk makarna tarifinin hazırlanışı:
Fiyonk makarna tarifine başlamadan önce bazı malzemeler üzerinde ön hazırlık yapılması gereklidir. Ayrıca fiyonk makarnanın kendisi ve sosu ayrı ayrı hazırlanacağından; malzemeleri öncesinden buna göre gruplamakta da fayda vardır. Tahmin edileceği üzere ilk olarak domateslerin kabukları soyulmalı ve fiyonk makarnaya sos olarak ilave etmeye uygun küçüklükte parçalara kesilmelidir. Domatesler bu şekilde hazırlandıktan sonra sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenara konur. Bu işlemden sonra tıpkı domatesler gibi sarımsaklar da fiyonk makarnaya karıştırmaya uygun bir şekilde iyice ezilerek toz haline getirilir. Sos hazırlama aşaması sırasında domatesler ve sarımsaklar kullanılacaktır. Ayrıca fiyonk makarnayı pişirme işlemi için uygun bir tencerenin ve sosu kavurmak üzere uygun bir tavanın da hazır edilmesinde fayda vardır.

Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra fiyonk makarna tarifine başlanabilir. İlk olarak tarifin ana kısmı olan fiyonk makarnanın haşlanarak uygun kıvama getirilmesi gereklidir. Bunun için; haşlama işlemi için hazırlanmış olan tencereye bir paket fiyonk makarna boca edilir ve yükseklik seviyesi tam fiyonk makarnaların hizasına gelinceye kadar su doldurulur.
Fiyonk Makarna

Yarım yemek kaşığı sıvı yağ ile tuz da bu tencere içerisine dökülür. Daha sonra ocak açılarak fiyonk makarnalar tencerenin içinde haşlanmaya başlanır. Haşlama ve pişme işlemi sırasında fiyonk makarnanın başında durmak ve kıvamını sık sık takip ederek gerekli olduğunda hafifçe karıştırmak faydalı olacaktır. Böylece fiyonk makarnanın kıvamı daha dengeli olacak ve tariften daha yüksek verim alınacaktır. Bu püf noktalara dikkat edilerek yapılan pişirme işleminin tahmini süresi 15-20 dakika kadardır. Fiyonk makarnalar yeterince yumuşayıp istenen kıvama geldikten sonra fiyonk ocaktan alınır ve 5-10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır

Fiyonk makarnayı pişirme aşaması yukarıda anlatıldığı gibi tamamlandıktan sonra sıra sosun hazırlanmasına gelmiştir. Bu aşamada öncesinde hazırlanmış olan domatesler ve sarımsakların yanı sıra seçilen tavayı yağlamaya yetecek kadar tereyağı da gerekecektir. Sos kızartma işlemi için seçilen tavaya ilk önce tereyağı konur. Ocağa konan tavadan tereyağının iyice erimesi ve tüm yüzeye dağılması beklenir. Sonrasında ise ufak parçalar halinde kesilmiş domatesler ile ufalanmış sarımsaklar da tavaya atılarak kavurma işlemine başlanır. Kavurma işlemi sırasında da tıpkı fiyonk makarna aşamasında olduğu gibi işlemi an be an takip ederek gerektiğinde karıştırılması uygun olacaktır. Sarımsaklar kokusunu iyice dışarı verince ve domateslerin suyu çekilince fiyonk makarna sosu hazır demektir. Bu şekilde ocaktan alınan sos; artık fiyonk makarnaların üzerine dökülmeye hazırdır

Fiyonk makarna tarifi için sadece birkaç basit aşama kalmıştır. Sosun hazırlanışı sırasında tencerede dinlendirilmiş olan fiyonk makarnaya; tavadaki domates-sarımsak sosu olduğu gibi dökülür ve göz kararıyla homojen oluncaya kadar karıştırılır. Son olarak rendelenmiş kaşarlar da tencereye dökülerek karıştırma işlemine devam edilir. Burada şunu belirtmek gerekir ki; kaşar peyniri, domates, vs. soslar tamamen isteğe bağlıdır. İsteyen sade fiyonk makarna aşamasını gerçekleştirerek tarifi tamamlayabileceği gibi, isteyen tadı bozmayacak şekilde farklı sos malzemeleri de kullanabilir.

Yukarıdaki işlem de tamamlandıktan sonra fiyonk makarnanın yeterince ılıması beklenir. Daha sonra tabaklara konarak servis edilir

Fiyonk makarna tarifi tamamlanmıştır. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.07.2014 07:39:13





Fiyonk Makarna Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Fiyonk Makarna"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Makarna Haşlama

Makarna Haşlama, Yapımı çok basit olan makarna haşlama, fiyatının ucuz ve doyurucu olduğu için özellikle öğrenci evlerinin vazgeçilmezidir. Özellikle tercihinize göre yanına yapacağınız bir sos ile mükemmel bir akşam yemeği yiy...

Köfteli Makarna Tarifi

Köfteli makarna tarifi, büyük, küçük herkes tarafından çok sevilen makarna özellikle de çocukların favori yemekleri arasındadır. Makarnanın her türlüsünü sevenler için köfteli makarna tam anlamıyla ideal bir yemek olabilir. Köf...

Kıymalı Fırında Makarna

Kıymalı Fırında Makarna, fırında makarna çeşitleri arasında ilk akla gelen kıymalı fırında makarnadır. Fırında makarna olarak sıklıkla kıymalısı tercih edilir. Başlı başına bir öğündür. Kıyma ve makarnanın birleşimi sayesinden bes...

Fırında Peynirli Makarna

Fırında Peynirli Makarna, diğer makarna çeşitlerine göre aralarında en zahmetsiz makarna yemeklerinden bir tanesidir. Yapımı çok basittir. Makarnanın haşlanma süresi dahil neredeyse yarım saatlik zaman dilimi içinde sofrada sunuma...

Makarna Salatası

Makarna Salatası, makarna çeşitli şekillerde tüketilebilir. İster ana yemek yanına bilindik tarifiyle makarna yemeği, ister çorba içerisinde tüketilebilir. Makarna salatası da bunlardan bir tanesidir. Çay saatlerinde ve kabul günl...

Cevizli Makarna

Cevizli makarna, tarifi diğer makarnalara göre biraz farklı bir tariftir. Ama çok besleyici doyurucu aynı zamanda çok lezzetlidir. Bu tarifi çocuklara yapıp bol bol yedirmelisiniz çünkü bu tarifin içinde bulunan ceviz çocukların b...

Penne Makarna

Penne makarna, Bildiğimiz boru makarnanın domates sosu, parmesan peyniri ve sarımsak ile süslenmiş haline İtalyanlar penne makarna diyor. Penne makarnayı biz Türkler kendi damak zevkimize göre bir çok farklı çeşitte yapıyoruz. Mak...

Makarna Pişirme

Makarna pişirme, genellikle herkes için kolaylıkla yapılabilen yemeklerden biridir. Evde yemek olmadığında ilk aklımıza gelen makarna pişirmektir. Dışarıdan kolay gibi gibi görünen makarna pişirme konusundaki püf noktalarına dikka...

Arabiatta Makarna

Arabiatta Makarna, acı biber, domates, soğan ve sarımsak kullanılarak yapılan arabiatta sosu ile makarnanın bir araya gelerek oluşturduğu mükemmel lezzete sahip yemek çeşididir. Hemen hemen her evin mutfağından eksik olmayan makar...

Bezelyeli Makarna

Bezelyeli Makarna, makarna her yaştan herkesin en çok severek tükettiği yemek çeşitlerinden birsidir. Geleneksel olarak yapılan salçalı makarnanın dışında bezelyeli makarnada çok lezzetli oluyor. Ayrıca bezelyeli makarna dışında m...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Makarna Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Haziran - 2018