Çubuk Makarna



Çubuk makarna; neredeyse herkesin bildiği, geçmişten günümüze kadar sık sık hazırlanan en meşhur makarna tariflerinden biridir. Lezzetli olması açısından akşam yemeklerinde veya misafir günlerinde ev hanımları tarafından tercih edilebildiği gibi; pratikliği açısından öğrenci ve bekar evlerinde de sık sık tercih edilen çubuk makarna; her mutfak seviyesindeki ve her kesimdeki insana hitap eden, rahatça hazırlanabilecek tariftir. Yazının devamında da bu efsane tarifi ilk defa deneyecekler için gerekli olan malzemeler ve çubuk makarna tarifinin adım adım hazırlanışı yazılmıştır:

Çubuk makarna tarifi için gerekli malzemeler:
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2-3 adet domates
  • Yarım paket çubuk makarna
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı salça (biber salçası tavsiye edilir)
  • Yeterli miktarda tuz
  • Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis sayısı için ayarlanmıştır. Farklı sayıda servis yapacak olanların; malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir. Ayrıca; sos hazırlama aşamalarındaki her şey tamamen isteğe bağlıdır. İsteyen sadece çubuk makarna pişirebileceği gibi; isteyen yukarıda verilenlerden de farklı malzemeler kullanarak çubuk makarna sosu hazırlayabilir.

Çubuk makarna tarifinin hazırlanışı:

Çubuk makarna tarifine başlamadan önce ilk olarak bazı malzemelerin birtakım hazırlık işlemlerinde geçirilmesi gereklidir. Ayrıca; tarif iki ana kısım halinde hazırlanacağı için malzemelerinde bu aşamalara göre gruplandırılması; çubuk makarnanın daha hızlı hazırlanmasını sağlayacaktır. İlk olarak haşlama işlemine uygun bir tencere ile kavurma işlemine uygun bir tava seçilir. Bunlar ilerleyen tarif aşamalarında kullanılacaktır. Malzemelerden de 2-3 adet domatesin kabukları soyularak kesilir ve çubuk makarnaya sos olarak eklenmeye uygun küçüklükte parçalara ayrılır. Aynı şekilde 2-3 diş sarımsak da iyice ezilip ufalanarak, tarif için kullanılmadan önce toz haline getirilir. Maydanoz ve dereotunun da bir bıçak yardımıyla kabaca ufak parçalara kesilmesi gereklidir. Domates ve sarımsak ilerideki aşamalarda görüleceği üzere sos kavurma işlemi için beraber kullanılacaktır.

Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra çubuk makarna tarifine başlanabilir
Çubuk Makarna

Çubuk makarna tarifi; makarnanın hazırlandığı ve sosun hazırlandığı kısım olmak üzere iki ana kısımdan oluşur. İlk olarak sade çubuk makarna hazırlanacaktır. Bunun için yarım paket çubuk makarna elle birkaç kere kırılarak; haşlama işlemi için hazırlanan tencereye boca edilir ve makarnanın hizasında kadar tencereye su doldurulur. Son olarak bu karışıma yeterli miktarda tuz ile 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekildikten sonra tencere ocağa konur ve çubuk makarnanın haşlama işlemine başlanır. Çubuk makarna bu şekilde yumuşayarak tarif için uygun kıvama gelirken, tencerenin başında durulmasında ve çubuk makarnaların arada sırada karıştırılmasında fayda vardır. Bu hususlara dikkat edilerek haşlama işlemine devam edilirse; tahminen 15-20 dakikalık bir süre yeterli olacaktır. Çubuk makarnalar yeterince yumuşadıktan sonra tencereden alınır; bir makarna süzgecine konarak soğuk sudan geçirilir ve süzülmeleri sağlanarak dinlenmeye bırakılır.

Çubuk makarnalar bu şekilde hazırlandıktan sonra sosun hazırlandığı aşamaya geçilebilir. Bunun için kavurma işlemi yapılmak üzere seçilen tava alınarak içine yeterli miktarda tereyağı konur ve ocakta eriyerek tavanın tüm yüzeyine yayılması sağlanır. Daha sonra da rendelenmiş olan domatesler ile ufalanmış olan sarımsaklar ve salça bu tavaya dökülerek kavurma işlemine başlanır. Kavurma işlemi sırasında da tıpkı çubuk makarnanın hazırlanışında olduğu gibi ara ara karıştırmakta fayda vardır. Sarımsakların kokusunu dışarı vermesi ve domateslerin suyunu çekerek kuruması; sosun yeterince kavrulduğunun göstergesidir. Bu noktadan sonra tava, ocaktan alınır.

Çubuk makarna sosu da hazırlandıktan sonra artık tarif için birkaç basit işlem kalmıştır. Soğuk sudan geçirilerek dinlendirilen çubuk makarnalar tekrar tencereye alınırlar ve kalan zeytinyağıyla beraber bir süre ısıtılırlar. Bu ısıtma işlemi için çok uzun süre beklenmesine gerek yoktur. Çubuk makarnaların sosu özümseyecek ve özleşecek kadar ısınması yeterlidir.

Çubuk makarna ısıtıldıktan sonra tabaklara alınır. Tabaktayken üzerlerinde tavadaki sos gezdirilir ve son olarak maydanoz ile dereotu serpilir

Çubuk makarna tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.07.2014 07:39:06





Çubuk Makarna Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Çubuk Makarna"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Makarna Haşlama

Makarna Haşlama, Yapımı çok basit olan makarna haşlama, fiyatının ucuz ve doyurucu olduğu için özellikle öğrenci evlerinin vazgeçilmezidir. Özellikle tercihinize göre yanına yapacağınız bir sos ile mükemmel bir akşam yemeği yiy...

Köfteli Makarna Tarifi

Köfteli makarna tarifi, büyük, küçük herkes tarafından çok sevilen makarna özellikle de çocukların favori yemekleri arasındadır. Makarnanın her türlüsünü sevenler için köfteli makarna tam anlamıyla ideal bir yemek olabilir. Köf...

Kıymalı Fırında Makarna

Kıymalı Fırında Makarna, fırında makarna çeşitleri arasında ilk akla gelen kıymalı fırında makarnadır. Fırında makarna olarak sıklıkla kıymalısı tercih edilir. Başlı başına bir öğündür. Kıyma ve makarnanın birleşimi sayesinden bes...

Fırında Peynirli Makarna

Fırında Peynirli Makarna, diğer makarna çeşitlerine göre aralarında en zahmetsiz makarna yemeklerinden bir tanesidir. Yapımı çok basittir. Makarnanın haşlanma süresi dahil neredeyse yarım saatlik zaman dilimi içinde sofrada sunuma...

Makarna Salatası

Makarna Salatası, makarna çeşitli şekillerde tüketilebilir. İster ana yemek yanına bilindik tarifiyle makarna yemeği, ister çorba içerisinde tüketilebilir. Makarna salatası da bunlardan bir tanesidir. Çay saatlerinde ve kabul günl...

Cevizli Makarna

Cevizli makarna, tarifi diğer makarnalara göre biraz farklı bir tariftir. Ama çok besleyici doyurucu aynı zamanda çok lezzetlidir. Bu tarifi çocuklara yapıp bol bol yedirmelisiniz çünkü bu tarifin içinde bulunan ceviz çocukların b...

Penne Makarna

Penne makarna, Bildiğimiz boru makarnanın domates sosu, parmesan peyniri ve sarımsak ile süslenmiş haline İtalyanlar penne makarna diyor. Penne makarnayı biz Türkler kendi damak zevkimize göre bir çok farklı çeşitte yapıyoruz. Mak...

Makarna Pişirme

Makarna pişirme, genellikle herkes için kolaylıkla yapılabilen yemeklerden biridir. Evde yemek olmadığında ilk aklımıza gelen makarna pişirmektir. Dışarıdan kolay gibi gibi görünen makarna pişirme konusundaki püf noktalarına dikka...

Arabiatta Makarna

Arabiatta Makarna, acı biber, domates, soğan ve sarımsak kullanılarak yapılan arabiatta sosu ile makarnanın bir araya gelerek oluşturduğu mükemmel lezzete sahip yemek çeşididir. Hemen hemen her evin mutfağından eksik olmayan makar...

Bezelyeli Makarna

Bezelyeli Makarna, makarna her yaştan herkesin en çok severek tükettiği yemek çeşitlerinden birsidir. Geleneksel olarak yapılan salçalı makarnanın dışında bezelyeli makarnada çok lezzetli oluyor. Ayrıca bezelyeli makarna dışında m...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Makarna Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Haziran - 2018